Nopeusnäyttö incar-videoihin Racechrono & RaceChrono2AVI-ohjelmistoilla
Moni on varmaan huomannu tiimin incar-videoissa nopeusnäytön ja reitillä kulkevan pisteen. Kuinka tämä on sitten toteutettu? Kuten kaikessa niin savossa ei mennä siitä missä aita on matalin ja kävellä kauppaan ostamaan esim. 1500 euron Video VBOX Lite laitteistoa.
Melko hieno tuollainen olisi mutta useimmilla löytyy ko. rahasummalle 'parempaa' käyttää. Kuinka homma sitten hoidetaan järkevällä budjetilla? Seuraavassa oletaan, että videoeditoinnin perusteet ovat käyttäjällä hallussa.
Tiedostot: Racechrono & RaceChrono2AVI
Tarvittavat laitteet/ohjelmistot - esim. Nokia S60 sarjan puhelin - min. 5 kert/sek (5 hz) päivittyvä gps - RaceChrono-ohjelma (ilmainen) - RaceChrono2Avi (ilmainen) - Incar-video |
Lyhyesti homma käy näin - Tutustutaan reittiin ja RaceChrono-ohjelmaan asetetaan lähtö ja maali. - GPS ja puhelin autoon ja kovaa ajoa - Tiedostojen muunto .csv-muotoon ja siirto koneelle - RacechronoAvi ohjelmassa valitusta ajokerrasta video - Editointi: incar- ja nopeusvideot erillisille tasoille ja sijoitus haluttuun kohtaan - Valmis video julkaistavaksi |
Suomalainen RaceChrono
Koko idea perustuu Suomalaisen RaceChrono sovelluksen ympärille. RaceChrono on kierrosaikojen mittaamiseen ja kierrosten analysoitiin tarkoitettu ilmainen puhelinsovellus, joka on saatavilla Windows Mobile- sekä S60-älypuhelimille. Tämän lisäksi ohjelmisto toimii myös Windows-koneissa. Melko mukava katsella puhelimen tai pc:n ruudulta paljon huippunopeus tai mikä oli tärmäysnopeus, missä jarruteltiin tai millä radan osalla oltiin hyvä ja millä huono. Ohjelma myös laskee ajokerroista/kierroksista optimaalisen ajan sektoriaikojen perusteella.
Puhelimien sisäistä kerran sekunnissa (1 hz) päivittävää gps:ää EI kannata edes harkita käyttävänsä. Kohtuulliseen tarkkuuteen päästään jo viisi (5 hz) kertaa sekunnissa (esim. Qstarz BT-Q818X, iBT737A+, a' ~60 euroa) päivittyvällä GPS-anturilla. Tälläin päivitysväli on 0.2 sek joka on visuaaliseen esitykseen tai ns. ratapäivä kurvailuun täysin riittävä. 10 - 20 hz (esim. 10hz, BT-Q818XT) gps:llä päästään täysin luotettavaan "tiedonkeruuseen". Harjoitteluun tai lähinnä sen analysointiin ei paljon edullisempaa laitetta löydy jos muuta tiedonkeruuseen tarkoitettua laitetta ole käytettävissä.
Racechrono mahdollistaa myös esim. kierrosluvun, imuilman lämpätilan, kaasun- ja jarrunasennon lukemisen OBD-II-väylän kautta. Antaa uutta näkemystä esim. harjoitteluun tai pieneen kisa-analysointiin ilman tuhansien eurojen sijoitusta. Itse datan analysointiin kannattaa käyttää tietokonetta ja isompaa näyttää sillä ohjelmasta läytyy myös Windows-versio. Eli kopioi Session & Tracks hakemistojen tiedostot PC:lle RaceChrono kansioon ja dataa voi katsella isommalta näytältä. Kannattaa tutustua! www.racechrono.com
Asetukset ja konvertointi
...jatketaan: Ennen kisaa on rataa kiertäessä merkkaamassa ohjelmaan lähtö ja maalin paikat. Lähdön "portiksi" kannattaa rallissa ja rallisprintissä valita "Standing start area" ja maaliksi tietenkin Finish line. Ratakäytössä Start/Finish line eli lähtö ja maali sijatsevat samassa kohdassa. Gps-anturilla olisi hyvä olla suora näköyhteys taivaalle eli paras asennuspaikkana auton katto tai esim. tuulilasin ylälaita (ks.kuva).
Kun kisa on ajettu ja aletaan tehdä incar-videota tarvitaan ajetusta datasta ns. csv-tiedosto. Tämä saadaan RaceChrono Export-toiminnolla joka läytyy valikosta: Lap times -> Options -> Export, josta valitaan: ".csv Export CSV format" ja Scope esim. "All laps" tai halutaan vain tietty ajokerta/kierros niin "Selected lap". Tämän jälkeen siirretään \RaceChrono\Exports\ directory kansiosta ko. tiedosto PC:lle. Toisaalta koko operaation on voinut myös hoitaa ohjelman Windows-versiolla, jolla ajetun datan tarkastelu on sujuvampaa isomman näytän ansiosta.
Nyt meillä on csv-tiedosto esimerkissä "20090607-0716-all-laps-export.csv." Tämä tiedosto pitää tekstimuotoisena sisällään kaiken ajetun datan kuten: matkan, nopeuden, korkeuden, sijainnin, G-voimat jne. Siirrytään seuraavaksi tekemään ns. nopeusvideota.
HUOM! Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös esim RaceRender 2 ohjelmaa. Ohjelma(t) mahdollistaa mittaritietojen näyttämisen RaceChrono ohjelman .csv tiedostoista. Jokainen voi (kuvankäsittelyn) avulla voi tehdä haluamansa mittaripaneelin suhteellisen näppärästi. Sijoitellaan halutut näytät "VIDEO RECORDING AREA" kohtaan. Tämä alue joka tallentuu videotiedostoksi. Esimerkissä käytetään omatekoista nopeusmittaria. Mahdollisista numeronäytäistä on valittu vain nopeus ja matka. Lisäksi tämän lisäksi näytetään ajettu reitti. Kuljettu reitti piirtyy automaattisesti GPS-datan mukaisesti. Taustana on pelkkää mustaa, miksi niin siitä lisää jatkossa.
Valitaan haluttu tiedosto. Tässä (ks.kuva) valittuna "20090607-0716-all-laps-export.csv" ja haluttu kierros (ajokerta) eli Start Lap. Lopetus (End Lap) valikoituu automaattisesti samaksi eli tallennukseen menee vain tämä yksi ajokerta.
- Vedetään liukusäädin haluttuun aloituskohtaan.
- Valitaan km/h
- Ruksataan kohdat " Crono and distance start at Play ja " record avi"
- Painetaan Play-painiketta
Valitaan tiedoston nimi esim. kilpailun nimi ja ajokerta. Pakkaustyypiksi esim. kokokuvat / pakkaamaton mahdollisimman hyvän laadun varmistamiseksi.
HUOM! Tallennuksen aika päälle ei voi avata muita ikkunoita, koska ohjelma tallentaa ns. tyäpäydän näkymää. Tämän jälkeen meillä on video, jossa videota katsoessa nopeusmittarin neula liikkuu, ajettu matka näkyy ja piste etenee reitillä. Kätevää eikö totta?! Nyt Incar-video ja nopeusnäyttövideo pitäisi vielä yhdistää samaan kuvaa.
Videoeditointi / jälkikäsittely
Esimerkissä käytetään edullista ja helppokäyttöistä VideoStudio Pro ohjelmistoa (~70 euroa). Moni muu editointiohjelma käy vallan mainiosti. Lisätään incar-video normaalisti editoitavaksi. Tämän jälkeen toiselle videoraidalle (overlay track) lisätään juuri tehty nopeusvideo. Asetellaan video haluttuun kohtaan ja pienennetään sopivan kokoiseksi (yleensä kulmista vetämällä).
Nopeusnäyttövideossa on ikävä musta pohja, mutta hip, hip aivan tarkoituksella. Valitaan "Mask & Croma Key", josta ruksataan kohta Apply overlay options. Valitaan väriksi musta ja meillä on läpinäkyvä nopeusmittarivideo! Enää on jäljellä mittarivideon ja incar- videon täsmääminen esim. lähtökennojen ja maalintulon mukaan ja videon kääntäminen haluttuun formaattiin.
Kuulostaa paljon monimutkaisemmalta kuin on. Oppiessa tuohon operaatioon menee noin 15 minuuttia eli se niin monimutkaista olekaan. Toivottavasti tämä selvitti asiaa hieman ja jos ei niin nykäiskää varikolla hihasta...
Lopullinen video, jossa myös käytetty vaihde (Jyväskylä ralliprint 2009):
Racechrono +RaceRender 2:
Alla: kamera kiinni etupuskurissa (Tammisaari 2011) - (Contour kamerat: ACTIONCAM.FI)