Slide 1
Internetissä vuodesta 2001!
Kosunen Racing on Mika Kosusen ympärillä toimiva yhteisö, joka perustettiin vuonna 2001. Periaatteena on, että kilpakumppania
autetaan aina tarvittaessa.
Slide 2
Mitsubishi Colt WRC' Evolution
Ainutlaatuinen 4WD, 550 hv, 800 Nm Mitsubishi Colt CZ3:n. Ainutlaatuinen kalusto kiinnostaa sekä Suomessa, että maailmalla. Lisää
Slide 3
Yhteistyössä on voimaa!
Ilman kumppaneita autourheilu on mahdotonta. Näyttävä kokonaisuus kiinnostaa sekä yleisöä, että medioita. Kysy kalustoa myös messuille ja tapahtumiin. Lisää >
Slide 4
Koostevideot kiinnostavat
Mielenkiintoiset kuvakulmat, vaihtuvat ideat, nopeus- ja vaihdenäytöt, savolainen huumori siivittää tunnettuja kisakoosteita.

Rallinuotit

Mitsubishi Lancer EvoRallikilpailuissa ajetaan ennaltamäärätty reitti, josta osa ajetaan siirtyminä ja osa pikataipaleina. Siirtymillä noudatetaan normaaleja liikennesääntöjä ja ne tulee ajaa annetun aikataulun puitteissa.Pikataipaleilla eli erikoiskokeilla ajetaan muulta liikenteeltä eristettynä mahdollisimman kovaa. Erikoiskokeiden yhteenlaskettujen aikojen perusteella ratkaistaan kilpailun voittaja. Joidenkin kilpailujen reitteihin pääsee tutustumaan ennakkoon. Eli pikataipaleista voidaan tehdä nuotit Seuraavaksi tutustutaan näihin nuotteihin lisää.

Nuotituksessa autokunta ajaa erikoiskokeet kilpailun ulkopuolella läpi käyttäen liikennerajoitusten mukaisia nopeuksia. Kuljettaja sanelee ajamisen ohessa mieleisensä nuotit, joilla hän pyrkii kuvaamaan tien kulkua / luonnetta. Kartanlukija kirjaa ns. nuotit ylös. Nuotituksen toisella ajokerralla kartturi lukee nuotit kuljettajalle, joka ilmoittaa niihin mahdolliset korjaukset.
 

" VT 200 OE 50 VEh 150 nT 170 "

Kartanlukija
Co-driver jobs...Kartanlukijan tehtävä on tietysti lukea nuottivihkoon kirjoitetut nuotit oikeassa rytmissä erikoiskokeen edetessä. Toisaalta kartturi huolehtii autokunnan oikea-aikaisesta saapumisesta aikatarkastusasemille sekä tähän liittyvistä asiakirjoista.

Nuotit ovat hyvin kuljettajakohtaisesti tyyliltään vaihtelevia ajo-ohjeita, jotka sisältävät sanoja ja numeroita. Yksittäisen nuotin tarkoitus on ilmaista esimerkiksi tietyn mutkan muoto, sen etäisyys jo ajetusta mutkasta sekä mahdollisia tarkennuksia.
 

" H = Hidas, N = Nopee, K = Kirraa (Kiristyy). E = Eri, He = Helppo, T = Täys"

Nuotin tekemisessä on pääsääntöisesti kaksi eri vaihtoehtoa: numeronuotti sekä sanallinen, jossa mutkat on jaettu sanallisesti eri nopeusluokkiin. Erilaisia lisämääreitä käytetään tarkentamaan nuottia esim. plus, miinus, alussa, lopussa, ahdas, ylös, alas, aukee, hyppää, sido, leikkaa, hae, yli, jatkuu, pitkä, kivi sisällä, rytky jne. Kuten "ahdas, joka tarkentaa esim. risteystä, mutkaa jne.

Hitaimmasta nopeimpaan:
H = Hidas, N = Nopee, K = Kirraa (Kiristyy). E = Eri, He = Helppo, T = Täys

Yhdistettynä esim.
VN 100 OE 50 VE+ 150 = vasen nopee 100, oikee eri 50, vasen eri plus 150

Esimerkissä näkyy, että lisänä voidaan käyttää +/- merkintöjä (E+), tarkentamaan vauhdin tarvetta.

 

Kartanlukija voi myös käyttää nuottien vieressä (sivun laita) paikkaa kuvaavaa viitettä kuten: peltoaukea, punainen talo ym. vain siltä varalta, että tipahtaa nuotilta(pyörähdys, kaato tai muu häiritsevä tekijä) ja näiden perusteella on helpompi löytää missä sitä oikein mennään.

HUOM! Nuoteista ei ole hyötyä kuskille, jos kartanlukija on edellä tai perässä, oikea ajoitus vaihtelee tietenkin kuskin mukaan.

Esimerkki: Juha Salo, Kouvola O.K AUTO SM-Ralli 2012, ek8


Miltä rallinuotit ovat/näyttävät?
Kysymykseen vastaa kuva + sama 'suomeksi'. Nuotit siis kirjoitetaan suhteellisen isolla, jotta ne ovat luettavissa rallin röykytyksessä.

page-notes
nuotit: vasen täys, sata, yli nypyn, viiskymmentä, oikee eri, viiskymmentä...

Mitä nuoteissa tarkoittaa lukema "100"?
Numero lukemilla ilmoitetaan matka metreinä 'seuraavaan' nuottiin, useimmiten edessä olevan suoran pituus.

Paljonko yhdelle sivulle mahtuu nuotteja?
Yhdelle sivulle mahtuu tietä kilometri, ehkä puolitoista.

Mitä nuoteissa tarkoittaa "ERI"?
'ERI' nuottia käytetään yleensä täydestä yhtä pykälää hitaampana perusnuottina, lyhenne erittäin nopeasta.

Sumppu / Kapenee?
Tie kapenee, vaatii tarkempaa ajoa.

Aukee?
Mutka loivenee loppua kohden

Serpo?
Neulansilmämutka, jopa 180 astetta

Leikkaa?
"Leikkaa" nuottia käytetään mutkassa, jossa voidaan ajaa ns. sisäkurvin rengas (renkaat) tien ulkopuolella eli oikaista sisäkurvin puolelta.

Leikkausta kieltävänä nuottina voidaan käyttää: alä leikkaa, älä, kivi sisällä jne. jolloin kuljettaja tietää, että tässä kohtaa ei voi leikata.
 

 

Nyppy?
"Nyppy" tarkoittaa yksinkertaisesti mäkinyppylän ylitystä. Voi myös olla vähän autoa 'keventävä', mutta ei vielä varsinainen hyppy. Voidaan käyttää myös pelkästään sanaa YLI, jolla kuvataan nypyn ylitystä.

Pidä (tarkennuksena esim. vasen, keskellä)?
Auto tulee ohjata tiettyä linjaa pitkin, jotta ollaan asemoiduttu oikein seuraavaa mutkaa varten. Voidaan myös käyttää jos väistetään joatain estettä.

Onko nuotitukseen koulutusta
AKK:n tutkintokalenterista löytyy koodinimi "Rallitutkinto jatko-osa", jota myös nuotituskurssiksi kutsutaan. Olethan käynyt jo perusosan? Eli selvitä, milloin pidetään ja hakeudu (ilmoittaudu) paikalle. Kouluttajat opettavat perusasiat ja opetusmateriaalit nuottikuvauksineen ja kirjoitusohjeineen ovat läpi Suomen samanlaiset.