Slide 1
Internetissä vuodesta 2001!
Kosunen Racing on Mika Kosusen ympärillä toimiva yhteisö, joka perustettiin vuonna 2001. Periaatteena on, että kilpakumppania
autetaan aina tarvittaessa.
Slide 2
Mitsubishi Colt WRC' Evolution
Ainutlaatuinen 4WD, 550 hv, 800 Nm Mitsubishi Colt CZ3:n. Ainutlaatuinen kalusto kiinnostaa sekä Suomessa, että maailmalla. Lisää
Slide 3
Yhteistyössä on voimaa!
Ilman kumppaneita autourheilu on mahdotonta. Näyttävä kokonaisuus kiinnostaa sekä yleisöä, että medioita. Kysy kalustoa myös messuille ja tapahtumiin. Lisää >
Slide 4
Koostevideot kiinnostavat
Mielenkiintoiset kuvakulmat, vaihtuvat ideat, nopeus- ja vaihdenäytöt, savolainen huumori siivittää tunnettuja kisakoosteita.

Uutiset 2010

Huittisten SM-rallisprint vedettiin "ihan paineitta"...
SUNNUNTAI 19.09.2010 klo 23:46

Sora vaihtoi paikkaa Huittisissa

Kostea syyskeli vuorotteli auringon pilkahdusten kanssa kun Huittisissa ajettiin vuoden 2010 viimeinen SM-rallisprint. Tällä huippunopealla ja noin 4 km pituisella reitillä nähtiin päivän aikana monenlaista tapahtumaa. Lie muuten Suomen nopein soralla ajettava sprinttireitti? Aamulla ensimmäisen rataan tutustumisen jälkeen oli aika käydä katsastamassa auto. Tämän jälkeen jatkettiin radan ympäri veivaamista.

Tiimin osalta päivä lähti ensimmäisellä ajokerralla käyntiin kohtuullisesti eli viidennellä sijalla. Neljättä paikkaa pitävää Ari Könöseen oli matkaa vaivaiset 0,45 sekuntia. Tosin ahtopaineet olivat jo ennen puoltaväliä hukassa ja kuminauhamaiset. Pakosarja repesi turbon juuresta oikein reilusti, joten ahtopainetta oli vain 1,2 baaria ja siitä huippukierroksilla hitaasti kivuten 1,5 baariin. Aivan viimeinen terävyys siis menosta puuttui. Tosin ihan kaikkiin paikkoihin ei pääkoppa antanut/muistanut lupaa mennä kuten pitäisi. Ajokäytökseltään kalusto tuntui ihan mukavalta ja jopa jarrut toimivat molemmilla ajokerroilla. Mitään ylimääräisiä liikkeitä ei coltiainen soramutkissa keksinyt ja oli hyvin johdonmukaisesti kuskattavissa. Ajettavuuden puolesta kaikki oli/on siis kunnossa.

Toiselle kierrokselle oli lähdettävä näillä eväillä ja kaiken lisäksi ns. aura-autoksi. Coltiainen oli toisella kierroksella kolmas auto reitillä ja ensimmäinen neliveto. Vesisateen kastelema soratie tuntui melkoisen liukaalta tuli ilmeisesti varottua liikaa. Lopputuloksissa tipahdettiin kuudennelle paikalle. Tähän ei tietenkään oltu kaikkien kuvioiden jälkeen ihan tyytyväisiä. Videokooste ja toisen kierroksen kurvailuja vesisateessa!
 

Leppävirran SM-kilpailussa metalli nöyrtyi voiman edessä!
LAUANTAI 04.09.2010 klo 18:25

Nykyaikainen "langaton" voimansiirto

Leppävirran kilpailusta ei jäänyt kerrottavaa tuleville sukupolville. Ensimmäisellä kierroksella jarrupoljin kolahti lattiaan heti ensimmäiseen mutkaan tultaessa. Loppupätkä tultiin varovasti kun käytössä tuntui olevan pelkät takajarrut! Takalevyt liekehtien ja punahehkuisena sinniteltiin maaliin saakka. Tuloksena ensimmäisen kierroksen kymmenenneksi nopein aika jarruvikaisella autolla.

Ennen toista kierrosta tehtiin jarruremonttia ja lähdettiin hakemaan reipasta parannusta aikaan ja sijoitukseen. Toiselle kierrokselle startattiin 1980-luvun malliin lippulähetyksellä. Kaikki tuntui pelaavan kuten pitää, kunnes jo 500 metrin ajon jälkeen kolmosvaihdetta vetäistäessä voimansiirrossa pamahti! Kardaanin etupää antoi kulmavaihteen juuresti periksi ja leikki oli jätettävä kesken. Ajasta oli lähtenyt jo 0,5 sek pois, vaikka lähtökierrokset osuivat aivan pieleen! Pienen, pieni "harmittelun" paikka jäi... [Lopputulokset] [Kuvagalleria] [Videokooste]

ps. Särkän Jarkolle tiedoksi, että tämä löytyy sivulta 732, kohta 4 ja oli muuten melko tuskan ja työn takana selata....
 

Isonkyrön tuplasprintissä lauantaina viides ja sunnuntaina neljäs
SUNNUNTAI 22.08.2010 klo 22:51

Finnish two wheel drifting Colt Evo

Isossakyrössä ajettiin viikonlopun aikana Future-asfalttisprintin kaksi viimeistä osakilpailua. Lauantain aikana rykäistiin yksi kisa ja hyvin nukutun yän jälkeen samalla radalla tempaistiin toinen kilpailu. Molempina päivinä päästiin ajamaan kuivassa kelissä, vaikka sateenuhka varjosti koko viikonloppua. Rankkasade osui lauantain ja sunnuntain väliselle yölle.

Lauantain ensimmäisen kierroksen jälkeen saatiin todeta, että Tuusniemen tasaiselle asfaltille sopivat alustasäädöt olivat Isonkyrön 2,3 km pituisella radalla aivan hirvittävät. Toisaalta ainakin renkaat säästyivät, nimittäin joka mutkassa oli ainakin yksi pyörä ilmassa.

Jonkinlainen kahdella pyörällä taiteilun ajokortti lienee nyt suoritettu. Tosin varmaan myös yhdellä pyörällä lie välillä pompittu?!! Ajatukset olivat kierroksen jälkeen melko synkät. Sijoitus kierroksen jälkeen oli viides ja aikaeroa kärkeen oli ihan liikaa. Voitosta tänne on tultu ajamaan. Toiselle kierrokselle yritettiin miettiä alustapuolelle muutoksia. Sillä oli selvä, että näin käyttäytyvällä autolla samppanjan ruiskutukseen ei ollut mitään asiaa. Mietityt muutokset menivät oikeaan suuntaan ja aika hiukan parani mutta niin paransivat toisetkin ja sijoitus säilyi viidentenä.

Kisa no 2.
Sunnuntaipäivä valkeni sumuisena lauantai-iltana alkaneen ja koko yön kestäneen sateen johdosta. Päivän kuluessa keli kuitenkin kuivui ja kilpailu päästiin ajamaan kuivissa keliolosuhteissa.

Yllätys, yllätys. Kaluston alustasäätöjä muutettiin ja edelleen muutos oli parempaan suuntaan. Sijoitus ensimmäisen kierroksen jälkeen oli rohkaisevasti yleiskilpailun kolmas. Suurinosa pyöristä saatiin pysymään tiessä kiinni ja yleensä myös tällöin kello "tykkää".

Tämän jälkeen tiimissä toivottiin pientä sadetta. Tauon aikana sadetta kyllä saatiin muutaman pisaran verran, mutta lopulta kaikki pääsivät ajamaan toisen kierroksen kuivalla kelillä. Viikonlopun teeman mukaan vielä viimeiseen(kin) lähtöön alustasäätäjä rustattiin. Kierroksen aika oli henkiläkohtaisesti koko viikonlopun paras, vaikka lähtö ja muutaman paikka ei onnistunutkaan täydellisesti. Sijoituksissa 4-kertainen Suomen mestari Tomi Hallia pääsi livahtamaan edelle ja sijoitus putosi harmillisesti neljänneksi. Molempien päivien kilpailujen voittajaksi ajoi yli 500 hevosvoimaista WRC Skodan kuskaava Erkki Koskelo. Tiimille viikonlopusta jäi käteen röykkyiselle radalle sinnepäin olevat säädöt ja paljon ideoita. Kauden 2010 asfalttikisat ovat ajettu ja seuraavaksi siirrytään soralle kun Leppävirralla kaasutellaan 4.9. SM-rallisprint. [Kisa1 tulokset] [Kisa 2. tulokset] [Valokuvia] [Videokooste]

ps. Tv-lähetykset Isonkyrön kilpailuista tulevat MTV3 Max kanavalta torstaina 2.9 klo 21.00- 22.00. Lisäksi muutaman päivän jälkeen ko. lähetys nähtävissä myös Future-sarjan sivulla.
 

Tuusniemen asfalttisprintistä voitto!
LAUANTAI 14.08.2010 klo 23:17

Tuusniemen rallisprintistä ykköspytty!

Lauantaina Tuusniemen kylä heräsi ralliautojen pärinään. Tuusniemen keskustassa päästeltiin pitkin katuja ja asutusalueita parin kilometrin mittaisella reitillä noin 80 kuljettajan voimin. Kilpailussa tiimin Coltiaiseen menneellä viikolla tehtyjä muutoksia testattiin tositoimissa. Toisin sanoen vakaajiin ja alustapuolelle tehtiin uusia kokeiluja.

Ensimmäisellä kierrokselle syntyi nopein aika, mutta vain 0,33 sek turvin. Perä karkaili jarrutuksissa ihan omille teilleen ja muutenkin pienen keltaisen käytöksessä olis huomautettavaa. Kierrosten välisellä tauolla tehtiin pieniä lisäsäätäjä. Nyt kehityssuunta oli oikea eli kaluston ajettavuus parani. Tämä näkyi myös tulostaululla. Tuloksena kilpailun nopein aika ja siten myös yleiskilpailun voitto! Muutamaan paikkaan olisi voinut jarrutuksen jättää myöhemmin ja vielä säädöissä on hiukan hiomista. [Tuusniemen tulokset] [Incar + Kypäräkamera]

 

Kuudes sekä Ikaalisten, että Kouvolan kilpailussa
MAANANTAI 09.08.2010 klo 16:25

Ennen märkä t-paita(+housu) osuutta

Future rallisprint sarja jatkui viikonloppuna kahdella paikkakunnalla. Lauantaina Ikaalisissa ajettiin keskellä kaupunkia 3,2 km:n katuradalla. Ikaalisten rata sisälsi reiluja korkeuseroja, todella röykkyisiä pikkutie osuuksia, mielenkiintoisia paikkoja ja ikävä kyllä myös muutamissa paikoissa soraa asfaltin päällä.

Kilpailu pääsi alkamaan klo 14- kun moottoripyörien Classic-TT näytäsajo oltiin saatu alta pois. Ensimmäisellä kierroksella edettiin sellaista kengurun loikkaa, että myös katsojat ja kilpakumppanit olivat panneet sen merkille. Sijoitus oli sinnepäin kaluston käytäkseen nähden. Ajassa kärkeen jäi matkaa valovuosia, kuten tuollaisella hyppimisellä tällä tasolla pitääkin jäädä.

Toisella kierroksella luokan viisi alkua odotellessa kierros päätettiin keskeyttää hetkeksi. Ukkosrintama nimittäin pisti hanat auki ja vettä tuli kuin saavista kaatamalla. Itseasiassa tuo edellä mainittu kuvaus on jopa hieman alakanttiin kun paikallinen "esteri" näytti parastaan. Lopulta sateen hieman laannuttua halukkaat pääsivät ajamaan. Mikäs siinä kuviopyörät alle ja paanalle. Ajamaan tänne on tultu. "Märänkelin kisassa" oltiin toiseksi nopein ns. kruisailunopeudella, joka oli taas osoitus kuljettajan ajotaidoista ja auton toimivuudesta ns. liukkaissa olosuhteissa. Ikaalisten tuloksena siis yleiskilpailun kuudes. Kilpailun voittoon huimisteli 500 hevosvoimaiseksi terästetyllä WRC Skodalla Erkki Koskelo. [Tulokset][Kuvat][video, 1.kierros] [Video 2.kierros]

Kouvola 8.8.
250 km siirtymän jälkeen sunnuntaina Kouvolassa kurvailtiin Tykkimäen moottoriurheilupyhätän ympäristässä 2,5 km mittaisella reitillä, johon sisältyi 100 metrin soraosuus. Lämpötila kirmasi päivän aikana yli 30 asteen lukemiin, joten ainakaan kylmyttä ei kukaan valittanut. Yön aikana kalustolle jäi ilmeisesti toivottamatta hyvät yöunet. Nimittäin mielenosoituksena Coltiainen oli oksentanut jarrunesteet ulos.

Aamu avattiin klo 07 alkaneella jarruremontilla. Tämän jälkeen päivä sujui rattoisasti auton alla kun takapäähän rakennettiin testimielessä hieman uusia kokeilua. Nämä myös osoittautuivat päivän aikana suhteellisen toimiviksi, joten kehityssuunta on selvillä. Jarruongelmien vuoksi oli erittäin lähellä, että kalustoa ei jo aamupäivällä pakattu kyytiin ja viety keskeytys ilmoitusta kuuluttamoon.

Viimein päätettiin ainakin lähteä yrittämään tuleeko ajosta mitään vai pitääkä vehkeet pistää parkkiin kesken kierroksen. Shikaanit oli tällä kertaa vedetty todella tiukoiksi eli ääripäästä oli menty toiseen. Ensimmäisellä kierroksella jarrut toimivat jo 3-5 polkaisulla, joten kaluston kapiinissa elettiin jännittäviä hetkiä. Tuloksena kierroksen kuudenneksi nopein aika noin 2 sekuntia kolmannesta sijasta. Tauolla jarruja ilmailtiin ja alustasäätäjä viilattiin. Aivan mieleiseksi alustaa ei saatu, koska tarvittavia osia ei ollut saatavilla.

Toinen kierros meni osittain paremmin kuin ensimmäinen, tosin muutama paikka myös huonommin. Parannusta tuli ~0.6 sekuntia. Datasta saatiin selvillä, että yhdistelemällä 1 ja 2 kierroksen sektoriajat päästäisiin aikaan 1:48,1. Tieto lisää tuskaa... Sijoitus siis säilyi yleiskilpailun kuudentena, johon ei ihan oltu tyytyväisiä. Toisaalta kaluston ajettavuudessa tehtiin Kouvolassa harppaus ja kehityssuunta on nyt (toivottavasti) selvillä ja 15.8. ajettavassa Tuusniemen rallisprintissä päästää kokeilemaan tuloksia. Matkakilometrejä tiimille kertyi viikonloppuna pyöreät 1000 km, joten porukan kestävyyttä koeteltiin. [Tulokset] [Kouvola, incar-video] [Kuvat]
 

Rallisprint karavaani pyyhkii Ikaalisiin ja Kouvolaan 7.-8.8.2010
KESKIVIIKKO 21.07.2010 klo 22:37

Kuuma kesä laittaa kuljettajat sekaisin!

Future rallisprint sarja jatkuu Ikaalisista 7.8. ja seuraavaksi päiväksi matkustetaan läpi Suomen Kouvolaan. Ikaalissa ajetaan ajetaan kuulemma aivan keskellä kaupunkia, 3,2 km:n katuradalla. Kouvolassa kurvaillaan Tykkimäen moottoriurheilupyhätässä. Näistä Ikaalisten kilpailua odotetaan mielenkiinnolla sillä Lapinlahden voitto osoitti, että kärkisijat täysin realismia.

Vaikka kesän aikana kaluston kapiinia on kokeiltu muiden kuskien toimesta (ks.kuva) niin Mika jatkaa Coltiaisen ohjaimissa muiden kiusaamista! Samalla tiimin naapurissa FIN-Turbo Oy:ssä on ahkerasti kehitelty kilpakumppanien kalustoon lisähevosvoimia! Kouvolaan sora-osuuden sisältävä reitti ei ole ikinä kuulunut tiimin suosikkeihin ja myös tulokset ovat jääneet laihaksi. Eikä Suomesta todella löydy sellaista paanaa, jossa koko reitti olisi asfaltilla?

Viime vuoden Kouvolan kilpailussa shikaanit olivat kapeita autoja suosivia (lue: läpiajettavia). Toivotaan, että järjestävät ovat oppineet menneistä vuosista. Joka tapauksessa tulossa on rankka viikonloppu niin kalustolle, kuskeille ja huoltoporukoille. Turnauskestävyyttä siis pitää löytyä. Tiimille matkakilometrejä kertyy viikonloppuna pyöreät 900 km. Toivotaan, että säät ovat taas suosiollisia ja tähdet oikeassa asennossa!
 

Yhteistyäkumppanimme Parha Oy:n kohde asuntomessuilla
MAANANTAI 28.06.2010 klo 15:39

Parha Oy:n talo esittäytyy asuntomessuilla. Parha-talo on toteutettu vastaamaan energiatehokkaan rakentamisen vaatimuksia, ja on oiva esimerkki siitä, miten vaihtoehtoisia energiamuotoja voidaan hyödyntää tehokkaasti tukemaan energiatehokkaita rakenneratkaisuja.

Kuopion asuntomessualueella toteutuu monen suomalaisen unelma: koti järven rannalla, luonnon ympäröimänä ja lähellä kaupungin palveluja. Asuntomessut järjestetään Kuopion Saaristokaupungissa. Messut ovat avoinna 16.7.ä15.8.2010 klo 10-18. Tervetuloa tutustumaan Parha Oy:n: taloon kohteessa 24!
 

Lapinlahden vaikeissa olosuhteista voitto savoon!
Lauantai 12.06.2010 klo 23:00

Muut nöyrtyivät "sadekelin spesialistille"

Kisasta oli jo ennakkoon tulossa kovatasoinen kun mukana oli myös useita SM-sarjan kärkimiehiä. Kilpailuun lähti mainetta ja kunniaa hakemaan 110 kuljettajaa eli ihan kiitettävä määrä. Kilpailupäivää varjosta rankkasateen uhka, joten jännitettävää riitti. Tosin kilpailupäivän aamuna lähinnä jännitettiin kuinka paljon päivän aikana sataa.

Reitti oli sama kuin aikaisempina vuosina ja eli lähes kaikille tuttu. Toisinsanoen lähtö monitoimitalon pihalla, jonka jälkeen röykkyä ja ahdasta rakennusten kiertelyä. Lopussa taas pyyhkäistään isoa kovaa leveämpää tieosuutta pitkin, jossa nopeudet nousevat kuivalla kelillä 200 km/h tuntumaan ja pyörätiellä sijaitsevalle maalisuoralle käännytään 180 asteen mutkan kautta. Kokonaisuudessaan reitille kertyy pituutta noin 2,7 kilometriä.

Vettä siis tuli koko päivän ja olosuhteet olivat todella haastavat. Lausaudus "kuin uitettu koira" ei ole riittävän oikein kuvaava. Nyt otettiin kuskista mittaa niin henkisesti kuin ajotaidollisesti. Kalustoon oli tehty taas pieniä muutoksia ja päivän aikana lyötiin kalusto "perinteisiin" sadekelin asetuksiin. Itse ensimmäisen kierroksen ajo tuntui enemmän varmistelulle ja jarrutuspaikkojen hakemiselle siis melko perussuoritus. Tulostaulu taas näytti aivan toista eli kärkipaikkaa huimalla 3,6 sekunnin erolla seuraavaksi nopeimpaan! Ilmeisesti kun vehkeet pelaa niin ei tarvitse huimistella liikoja.

Toisella kierrokselle lähdettiin eron turvin tekemään sitä todella kovaa aikaa. Heti alkumetreillä piirreltiin sellaisia kuvioita, että taisi hätäisimmät katsojat jo ottaa juoksuaskelia. Datan mukaan välillä mentiin todella vielä kovempaa kuin ensimmäisellä kierroksella. Tosin ylimääräiset alun kuviot, siirtynyt shikaanin rengas (keskelle ajoväylää) ja yksi pyörähdys veivät hieman liikaa aikaa! Ensimmäisen kierroksen aika riitti ja näin kilpailun voitto matkasi savoon ja Coltiaistiimiin.

Nico Rosbergin sanoja mukailleen: "Meillä on jatkuva kehitysohjelma päällä, eli joka kilpailuun tulee jotakin uutta. Välillä muutokset ovat suurempia ja välillä pienempiä." Tällä kertaa oltiin ilmeisesti menty siihen oikeaan suuntaan. Viimein jarrujen toiminta ja auton käyttäytyminen ainakin näin märällä reitillä oli juuri sitä mitä pitää olla! [Lopputulokset] [Incar-video]
 

Nurmijärven SM-rallisprintissä käytiin saunomassa
SUNNUNTAI 23.05.2010 klo 19:35

Onnetar pyllistelee savon suuntaan...

Viikonloppuna Nurmijärvellä ajettiin rallisprintin SM-pisteistä vajaan 2,5 km pituisella, nopealla ja ehkä myös haastavalla asfalttireitillä. Karhunkorven teollisuusalueella ajettu kilpailu oli SM-sarjan toinen asfalttikisa.

Koko aamupäivän ilmojen haltija tiputteli vettä taivaalta. Välillä oikein reilusti, välillä vähemmän. Ensimmäiselle kierrokselle suurin osa (joilla renkaita oli) starttasi reilusti kuvioidun sadekelin renkain. myös tiimissä kuviopyärät kaivettiin Coltin alle ja vakaajat, iskarinsäädöt ja ahtopaine viriteltiin täysin sadekeliä varten. Itse ajossa auto tuntui käyttäytyvän ihan mukavasti, vaikka ajo tuntui varovaiselle. 80 - 85 metriä ennen maalia yllättäen sammui ja maaliviivalle saavuttiin huimaa 20 km/h vauhtia.

Viimein kalusto saatiin hinaamalla siis kun itse haki jonkun ulkopuolisen pakettiautolla hinaamaan vehkeet varikolle. Varikolla päästiin tietokoneella tutkimaan antureita ja datatietoja. Tietokoneen ja yleismittarin avustuksella vika paikallistettiin kampiakselin asennontunnistimeen!!! Tällaista osaa ei tietenkään ole (kenelläkään) mukana, joten vehkeet voitiin pakata kotimatkaa varten. Matkalla tutkittiin lisädataa ja lopun 80-85 metriin matkaa meni datan mukaan 9 sekuntia eli jokainen voi päätellä miten hiljaa tultiin. Nopeimmat olisivat tulleet ko. matkan juoksemalla ohi. Kun esim. ensimmäisen kierroksen toiseen sijaan matkaa jäi 5 sekuntia niin voi prk.... jääköön sanomatta. Ei muuten harmita yhtään....

Ainoat lämpimät tunnelmat Nurmijärvellä irtosi lauantai-iltana huoltoauton saunassa. Lottoa ei ainakaan kannata tehdä sen verran unohduksiin onnetar on savon kilpaporukat jättänyt. Tiimiltä suuren suuret onnittelut kisan voitosta Keski-Korsun Pekalle! Seuraavaksi tiimin kalusto nähtäneen kesäkuussa Lapinlahden asfalttisprintissä, jossa päästään kokeilemaan jos saataisiin loppuosan suoralla 200 km/h rikki. [1.kierrosta ulkopuolelta]
 

Kärkisijat kortilla Raahen SM- ja Kokkolan Future rallisprint sarjoissa
MAANANTAI 17.05.2010 klo 12:17

SM- ja Future rallisprint 15-16.5.2010

Viikonloppuna ajettiin lauantaina Raahessa rallisprint SM-sarjan ensimmäinen asfalttikilpailu ja seuraavana päivänä kisattiin Kokkolassa Future - asfalttisarjan toinen osakilpailu.

Raahen SM-kilpailu järjestettiin aivan keskustan tuntumassa. 2,4 kilometrin reitti kierteli Yritysperän teollisuusalueella. Ensimmäisellä kierroksella menoa haittasi selvä puskemisongelma eli auto ei meninannut millään kääntyä mutkiin halutulla tavalla. Tuloksena 10 sija, 3,3 sekuntia kärkipaikasta. Toiselle kierrokselle säätäjä hieman muutettiin ja aloitettiin jännittämään ajovuoroa.

 

Valitettavasti sade tuli pilaamaan kilpailun kastelemalla radan ensimmäisen ja toisen kierroksen välisen tauon aikana. Toiselle kierrokselle lähdettiin kostealle radalle. Kalusto sentään tuntui kääntyvän ihan mukavasti. Yleisö sai radan loppuosalla viihdettä kerrakseen kun kolmen mutkan yhdistelmä tultiin näyttävässä nelipyöräluisussa, päättyen kolmannen mutkan spinnaukseen. Ajat eivät yleiskipailun kärjessä parantuneet ja käytännössä kärkisijat ratkaistiin ensimmäisen kierroksen ajoilla. Voidaan sanoa, että sade vesitti Raahessa kuumimman kärjen kilpailun

Illalla pyyhkäistiin 120 kilometriä ja oltiin Kokkolassa, jossa sunnuntaina ajettiin Future asfalttisarjan toinen osakilpailu. Kokkolassa voittoa tavoitteli huimat 160 kilpailijaa ja yleisessä luokassa nelivetoja oli lähes 20 kappaletta. Sää suosi kilpailupäivää ja parhaimmillaan taidettiin mitata +28 asteen lämpätiloja. Ensimmäinen kierros tuntui ajollisesti menevän ihan ok, tosin jarrujen kanssa tuntui olevan hiukan pehmeyttä havaittavissa. Tämä pitänee saada kuntoo tuleviin koitoksiin. Tulostaulu näytti sijaa 11 eli monta muu oli tullu kovempaa. Eroa kärkipaikkaan oli 3 sekuntia eli tiukassa nipussa koko porukka taas oli.

Toisella kierroksella kuului viimeisessä 180 asteen mutkassa ikävä paukahdus ja viimeinen 80 metriä maalin ajeltiin rauhallisesti. Vielä ei ole selvillä mitä hajosia vai hajosiko mitään. ääni vaan oli melko säikäyttävä. Toisella kierroksella Erkki Koskelo piiskasi special saloon sääntäihin muokatun WRC-autonsa hurjaan vauhtiin ja voitti kilpailun. Sijat 2-11 oli sitten kahden sekunnin sisällä! Tiimille lankesi se 11 sija. Ilman viimeisen mutkan ongelmia mahdollisuudet olisivat olleet 8 sijan kohdalle, joten parantamisen varaa jäi. Kilpailu on selvästi koventunut ja kärkeen noustaukseen sekä auton, että kuljettajan on saatava aikaan virheetön suoritus. Aikaeroja 10 kärjessä voi jo verrata Formula1:n aika-ajoihin! Tulokset (Raahe/Kokkola)oopsware.
 

Future asfalttisarja avattiin Tammisaaressa kuudennella sijalla
MAANANTAI 26.04.2010 klo 12:10>

..SM-sarjaan(kin) toivottua ekolämmitystä

Vaikeuksien kautta voittoon tai ainakin sinnepäin... Vaikka aamulla varikolla raapattiin kilpailukaluston laseja niin lopulta lämmin aurinko helli paikalle saapuneita. Tiimin kotimatka meinasi koittaa jo ensimmäisen kierroksen jälkeen kun reitin puolenvälin tienoilla kolmosta vaihtaessa takaa kuului ikävä kolahdus. Samasta vetoakselista oli hajonnut sekä sisempi, että ulompi murrosnivel! Tarvittavat varaosat kuitenkin löydettiin kilpakumppanien avustamana Karjaalta. Kiitokset Peltosen Karille!

Toiselle kierrokselle alustansäätöjä muutettiin ja uutta matoa koukkuun. Nyt päästiin ajamaan täysi kierros lähes kisavauhtia. Keski-Korsun Pekan Mitsubishi Lancer savusi reitin varrella kun moottori oli näyttävään (kalliiseen) tyyliin sylkäissyt veivit pihalle. Näin myös innokkaat palomiehet pääsivät esittelemään taitojaan kaluston sammutuksessa.

Viidelle kuljettajalle annettiin mahdollisuus uusia ajokerta ja myös tiimi kuului mahdollisuuden saaneisiin. Siis kerran vielä viivalle kun ajomahdollisuus annetaan. Kaikki kisassa ajetut ajokilometrit kun tuovat luottoa ja vauhtia lisää. Vuoden ensimmäisestä asfalttikilpailusta irtosi kuudes sija. Eroa kärkipaikkaan jäi kaksi sekuntia. Kärkinippu alkaa siis olla melkoisen tiukassa paketissa. Kun kaluston säädät ja jarrupaikat osuvat kohdalleen voidaan odottaa podium paikkoja! [Videokooste] [Lopputulokset]

ps. Tv-kooste kilpailusta MTV3 MAX kanavalla torstaina 06.05.2010 klo 20:30-21:00 (MTV3 MAX). Ohjelma on nähtävissä myös Future-sarjan nettisivuilla, lähes heti tv-lähetyksen jälkeen.
 

Legendaarinen Kipari rallisprint ei ollut suosiollinen
SUNNUNTAI 21.03.2010 klo 21:12

"Koritöitä ja katkenneita vetoakseleita"

Tiimi kävi viikonloppuna päättämässä talvikauden Rautavaaran Kipari rallisprintissä. Tiesitkö, että Kiparilla on maailman pisin luonnonkelkkarata. Kilpailussa kruunataan perinteisesti Kiparin kunkku eli koko kilpailun nopein kuljettaja.

Kiparin kunkun tittelistä on ajettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1991 alkaen eli kilpailulla oli kaksikymppiset. Kaksikymmentä vuotta on pitkä aika mille tahansa autourheilukilpailulle. Kilpailun paikka, lähtöaika ja jopa pääsylipun hinta (v1991 - 30 mk, 2010 - 5 euro) on pidetty 20-vuotta samoina!

Rautavaaran eksoottisissa maisemissa ajettavaan kilpailuun ilmoittautui huimat 118 kuljettajaa. Parin kilometrin reitti on aloittelijalle haastava korkeuseroineen ja lopun "yllättävine" kurvineen. Kiparissa sijoitukset tahtovat ratketa toisen kierroksen aikojen perusteella kun reitti puhdistuu irtolumesta. Näin kävi myös tällä kertaa, mutta hiukan eri syystä. Tulospalvelu nimittäin petti ensimmäisellä kierroksella, joten sijoitukset ratkaistiin täysin toisen kierroksen aikojen perusteella. Aikataulullisesti kilpailu taas venyi lukuisien ulosajojen vuoksi.

Ensimmäiselle kierroksella lähdettiin maximum attack mielessä! Reitilllä oli todella liukasta ja sisäpenkkoja piti nuoleskella, ettei vaan eksy pehmeään. Ei se yleiskilpailun voitto vaan kilpailun nopein aika mielessä. Yhdessä kurvissa penkka viimein "imaisi", tuloksena kovavauhtinen pyörähdys. Toiselle kierroksella saatiin Liikkasen Jarilta lainaan kunnolliset renkaat eteen. Valitettavasti tämä kierros päättyi etuvetoakselin katkemiseen ja tätä seuranneeseen 180 asteen suunnan muutokseen. Melkoinen pito kun ei rauta kestä! Täytyy nyt tutkia mitä kaikkea sieltä hajosi. Eli tämän vuoden kilpailusta ei paljon jäänyt lapsille kerrottavaa. Tiimin toisen kaluston kuljettajalla lienee enemmänkin juttua... Kilpailun lopulliset tulokset ovat vielä hieman avoinna, mutta eiköhän ne viikon aikana saada selvitettyä. [Kuvia] [Action video]
 

Vuoden 2010 toisessa SM-osakilpailussa Hausjärvellä yleiskilpailun viides
SUNNUNTAI 07.03.2010 klo 18:31

Hausjärvellä painettiin nilkka suorana..

Viikonloppuna SM-rallisprint letka suuntasi Hausjärven Puujaan maisemiin tavoittelemaan sarjapisteitä. Osanottajille oli tarjolla ~5,4 kilometriä vauhdikasta valtion tietä. Sää helli paikalle saapuneita "keväisellä" auringonpaisteella. Lämpötila klo 07 aikaan nimittäin näytti -12,7äC, joten kovin keväiseltä ei aamulla tuntunut! päivän mittaan lämpätila kohosi -3 C tuntumaan, joka tuntui melko mukavalle ja paikalle olikin löytänyt melkoisen suuri yleisömeri.

Aamujumppa aloitettiin pyöräkulmien tarkastuksella. Takapäästä paljastui hiukan ylimääräistä haritusta, joka korjattiin normaaliksi "nohevien" huoltomiesten toimesta. Taidettiin sillä manata myös mutterin (ahtopaineruuvin) kiristystä ja näin ahtopainetta ruuvattiin hieman lähemmäs kesän asentoa...

Ensimmäiselle kierrokselle lähdettiin tekemään kunnon tulosta, mutta heti löhdän jälkeen yksi turbon ja pakosarjan liitospulteista päätti tehdä äkkiliikkeitä ja poistua Puujaan lumisiin maisemiin. Tämän lisäksi ajossa esiintyi turhaa arkuutta ja oikean jalan nostelua. Ensimmäisen kierroksen jälkeen saldo näytti yleiskilpailun kymmenettä tilaa, joka ei paljon mieltä lämmittänyt.

Huoltotauolla moottoritilaan palautettiin tarvittavat osat ja suunnattiin uudestaan lähtöviivalle. Heti toisen kierroksen ensimetreistä huomaisi, että sekä konehuoneessa ja ohjaamossa oltiin hereillä. Nyt ajossa alkoi jo löytyä menemisen meininkiä ja aika parani yli 7 sekuntia ja sijoitus nousi yleiskilpailun viidenneksi. Kaikki muut 11 kärjessä pyyhki menemään tylsillä Mitsubishi Lancereilla..

Ehkä sellaiset pari sekuntia ajasta olisi voinut nipistää uusilla renkailla? Nyt reitti taitettiin jo parissa kilpailussa kulutetuilla mustilla ja pyöreillä. Tosin muutama "ylitys" turhaa varoessa kun järki ei anna mennä kovempaa. Kilpailun voitti näytöstyyliin rallisprintin nelinkertainen Suomen mestari Tomi Hallia. [Lopputulokset] [Incar-video] [Videokooste] [Tarinaa kilpailun taustalta... ]

ps. TV-lähetys kilpailusta MTV3 MAX:illa torstaina 25.03 klo 21:30.
 

Onnela rallisprintin tulos ei tyydyttänyt.
SUNNUNTAI 28.02.2010 klo 21:24

Kajaanissa haettiin parempaa ajotuntumaa

Onnela rallisprint ajettiin Vuolijoella, joka kuuluu nykyään Kajaanin kaupunkiin ja kilpailureittinä oli 3,8 kilometrin mittainen tieosuus, joka koostui sekä isommasta, että pienemmästä kylätiestä ja alkumatkasta edettiin jäälle auratulla tieosuudella.

Pitkän pakkasjakson jälkeen lämpötila oli kivunnut plussan puolle, joten kylmissään ei tarvinnyt varikolla värjötellä.

"-Ensimmäiselle kierrokselle joku oli käynyt laittamassa ihan uusia mutkia! Muisti siis petti ja aiheutti muutaman oho tilanteen. " Tämän jälkeen pelättiin pahinta eli 1,4 km jääosuuden syäpymistä syville urille. Ensimmäisen kierroksen jälkeen oltiin jaetulla kolmannella paikalla kun tuli rykäistyä Pekka Keski-Korsun kanssa sadasosalleen sama aika!

Kun 5-luokka kilpailun lähes viimeisenä kirmasi reitille niin jäälle oli muodostunut melkoiset urat, joihin wrc-mitoissa oleva Colt ei sovi sitten mitenkään. Tuloksena koppi täysi käsiä ja ei muuta.... Datasta selvisi että ensimmäiseen kierrokseen verraten jääosuudella tultiin ~3,5 sekuntia hitaammin ja ns. oikean tien osuus samat ~3,5 sek nopeammin! Lopputuloksissa oltiin neljäntenä, reilu sekunti toisesta sijasta. Katso koostevideo kilpailusta, jonka ulkokuvaukset tarjoaa Videoracing. [Lopputulokset] [Koostevideo] [Kuvat]

SM-rallisprint, Hausjärvi
Seuraavana viikonloppuna SM-rallisprint letka suuntaa Hausjärven Puujaan maisemiin. Kaikkiaan kilpailuun on ilmoittautunut 124 kuljettajaa. Kilpailu ajetaan sunnuntaina 07.03. klo 12.00 alkaen nopealla 5,3 kilometrin reitillä. Videoracing tekee jokaisesta osakilpailusta puolen tunnin TV-lähetyksen lisäksi kuljettajakooste-DVD:n joka on kestoltaan yleensä lähes 2 tuntia. Tilaukset sähköpostilla: myynti[at]videoracing.fi
 

1. Rallisprint SM-osakilpailu Ylihärmässä
MAANANTAI 08.02.2010 klo 00:58

Härmässä havaittiin selvää urautumista..
Ylih�rm� 2010

Rallisprintin ensimmäinen SM-osakilpailu kaudella 2010, kaasuteltiin 7.2. Ylihärmässä. Kilpailuissa oli mukana lähes 100 kilpailijaa ja 4,4 km pituisella reitillä taistelu tiukkaa sijoituksista. Ensimmäinen kierros meni muiden mukan liukastellessa. Pientä probleemia pakosarjan tiiveydessä, jonka lisäksi myös "ohjaustehostin" tuntui hiukan jämäkältä. Auton käytös puhtaalla tiellä tuntui pitkästä aikaa ihan käteen käyvältä.

Toisella kierroksella ajeltiin todella syvissä urissa ja moni sortui penkkojen pöllyttelyyn. Kilpailun jälkeen yleinen puheenaihe oli urissa pysyminen tai lähinnä niiden välissä poikkoilu! Taidettiin siellä käydä kilpakumppaneiden mittaamassa myös härmäläisten peltojen ojien syvyyttä. Kilpailu hieman venähtikin lukuisien hinausten vuoksi. Colt ei leveytensä puolesta istu uriin oikein mitenkään, joten ajo oli melkoista taistelua, tosin taisi toisen kierroksen loppuaikaan vaikuttaa moni muukin seikka. Jätetään jotain kuitenkin tiimin salaisuudeksi. Seuraavaan kisaan pitänee miettiä "rapsautetaanko" Coltin raideleveydestä useampi sentti pois, jotta se saadaan sopimaan muiden tekemiin raiteisiin. Lopputuloksissa oltiin vasta yhdeksän mutta parempaa on luvassa... [Kierrokset 1 & 2 incar-kooste ]

SM-sarja
2010 SM-sarjassa on yhteensä kuusi kilpailua. Kauden aikana vieraillaan, niin lumella asfaltilla kuin soralla. Karavaani etenee helmikuun jälkeen Hausjärven kautta Raaheen ja sieltä Nurmijärvelle, Leppävirralle ja Huittisiin. Tv-lähetys ensimmäisestä osakilpailusta MTV3 MAX kanavalla torstaina 18.02 klo 21:30!

Suonenjoen rallisprint ajotuntuman hakemista
SUNNUNTAI 31.01.2010 klo 21:29

Suonenjoella ajettiin hienolla tiellä

Suonenjoen raviradan ympäristössä ajettu 2,8 km pituinen reitti oli todella mielenkiintoinen korkeuseroineen ja ylityksineen. Alkupää pyöritystä voisi tosin hiukan oikaista. Tuulen ja lumituiskun sävyttämä päivä palveli tarjoamalla kaivattuja kisakilometrejä. Matkassa oltiin viimevuotisilla piikkipyörillä, pääasiana ajotuntuman hakeminen.

Kuljettajan kommentti oli, että varsinkin jarrukset kovemmasta vauhdista ei tahdo osua kohdalleen tai itseasiassa niitä tulee pari kappaletta liikaa. Lisäksi turhasta pyärien sutaisusta pitää päästä eroon ja tähän voisi(kin) olla yksi lääke tiedossa. Lopputuloksena kilpailun neljäs sija, joka ei oikein tyydyttänyt. Voittoon hurjasteli Jarkko Särkkä, vaikka ensimmäinen kierros osoittautuikin hänelle liian haastavaksi. Toiseksi ehti Ari Könönen. [Tulokset] [Kuvia + Incar-video]

Seuraavana on vuorossa rallisprintin ensimmäinen SM-osakilpailu kaudella 2010, joka kaasutellaan 7.2. Ylihärmässä. Kilpailuissa on mukana lähes 100 kilpailijaa, joten taistelu sijoituksista tulee 4,4 km pituisella reitillä olemaan tiukkaan. SM-sarjassa on yhteensä kuusi kilpailua. Kauden aikana vieraillaan, niin lumella asfaltilla kuin soralla. Karavaani etenee helmikuun jälkeen Hausjärven kautta Raaheen ja sieltä Nurmijärvelle, Leppävirralle ja Huittisiin.

HUOM! Videoracing tekee jokaisesta osakilpailusta puolen tunnin TV-lähetyksen lisäksi kuljettajakooste-DVD:n joka on kestoltaan yleensä lähes 2 tuntia. Tilaukset sähköpostilla: myynti[at]videoracing.fi
 

Mika Kosunen ja Närhi Oy, KKK ja Raskassarja solmivat yhteistyösopimuksen
PERJANTAI 22.01.2010 klo 21:02

Joensuussa raskaankaluston purku ja varaosakaupan parissa jo viitisenkymmentä vuotta toiminut Joensuun Autohajottamo Närhi Oy on Kosunen Racing tiimin uusi pääyhteistyökumppani. "- Kosunen Racing tiimistä on vuosien mittaan muodostunut kilpa-autoilupiireissä vahva brändi ja halusimme ehdottomasti olla mukana tukemassa toimintaa, hehkuttaa Jarmo Närhi."

Närhi Oy, Kuopion Kuljetus Kalusto Oy ja Raskassarja ovat vahvasti näkyvillä tiimin kaikessa toiminnassa oli kyse kalustosta, www-sivuista tai vaikka incar-videoista. Solmittu yhteistyösopimus mahdollistaa Mika Kosunen osallistumisen sekä rallisprintin SM-sarjaan ja Future-asfalttisarjaan. "- Ilman Närhi Oy:n kanssa tehtyä yhteistyösopimusta olisimme joutuneet vähentämään kilpailuja tai ainakin luopumaan arvosarjojen ajamisesta. Tottakai muidenkin yhteistyökumppaneiden panoksella on suuri merkitys, lisää Mika Kosunen."

Kauden 2010 kisakalenteri sisältää Future rallisprint asfalttisarjan ja SM -sarjan osakilpailuja, sekä mahdollisuuksien mukaan muita paikallisia rallisprint kilpailuja. Vuosittain osallistumme myös useisiin erityyppisiin yleisötapahtumiin. Jotta uudet pääyhteistyäkumppanit eivät jäisi kenellekään epäselväksi tiimin väritys uudistuu kaudelle 2010. Katsojille jo tuttu nelivetoinen, 550 hevosmainen Mitsubishi Colt, tuttavallisesti "Coltiainen" siis syöksyy mutkiin uudistetussa ilmeessä. Rallisprintin SM-sarjan ja Future-asfalttisarjan etenemistä voit seurata MTV3 MAX-kanavalta. Televisiolähetykset tuottaa Videoracing.

Tiimin Internet-sivusto laajenee
Normaalin tiimisivuston lisäksi aiomme mahdollisesti pyörittää artikkeli-, info- ja blog-pohjaista sivustoa. Sivuilta voi aikanaan käydä lukemassa esim. paljonko Coltissa oikeasti on hevosia tai annetaan ohjeita kuinka incar-videoiden nopeus- ja reittinäyttö on toteutettu.

Raskassarjalaiset Närhi Oy ja KKK Oy
Kuopion Kuljetus Kalusto Oy on vuoden 2007 alusta Kuopion Sorsasalossa toimiva Joensuun Autohajottamo Närhi Oy -konsernin tytäryhtiö. Närhi Oy on toiminut raskaankaluston purku ja varaosakaupan parissa Joensuussa jo vuodesta 1963 lähtien. Toimintamme kulmakivenä on monipuolinen suurvarasto ja osaavan henkilöstön opastuksella oikeanlaiset osat yleisimpiin merkkeihin löytyvät suoraan varastosta. Suuret yhteisostot mahdollistavat edulliset hinnat ja kun tavara löytyy usein jo hyllystä toimitukset ovat nopeita ja näin asiakkaidemme pyörät pyörivät taukoamattaä. Molemmat liikkeemme kuuluvat maanlaajuiseen 16 liikettä sisältävään Raskassarja -myymäläketjuun.

Raskassarja-myymäläketjukin on ehtinyt jo 20-vuoden ikään. Yrittäjävetoisia Raskassarja-liikkeitä on kuudellatoista paikkakunnalla ympäri Suomea. Ne tarjoavat kattavan valikoiman varaosia ja tarvikkeita kuorma- ja linja-autoihin sekä perävaunuihin. Raskassarja-liikkeiden myymät varaosat ja tarvikkeet edustavat tunnettuja tuotemerkkejä ja usein ne ovat peräisin samoista tehtaista kuin alkuperäisosat. Lisäksi valikoimiin kuuluu jo useita laadukkaita, kotimaisia Raskassarja-tuotteita.