Slide 1
Internetissä vuodesta 2001!
Kosunen Racing on Mika Kosusen ympärillä toimiva yhteisö, joka perustettiin vuonna 2001. Periaatteena on, että kilpakumppania
autetaan aina tarvittaessa.
Slide 2
Mitsubishi Colt WRC' Evolution
Ainutlaatuinen 4WD, 550 hv, 800 Nm Mitsubishi Colt CZ3:n. Ainutlaatuinen kalusto kiinnostaa sekä Suomessa, että maailmalla. Lisää
Slide 3
Yhteistyössä on voimaa!
Ilman kumppaneita autourheilu on mahdotonta. Näyttävä kokonaisuus kiinnostaa sekä yleisöä, että medioita. Kysy kalustoa myös messuille ja tapahtumiin. Lisää >
Slide 4
Koostevideot kiinnostavat
Mielenkiintoiset kuvakulmat, vaihtuvat ideat, nopeus- ja vaihdenäytöt, savolainen huumori siivittää tunnettuja kisakoosteita.
Kausi 2007 pinnalta ja pintaa syvemmältä
"Mika Kosunen - Mitsubishi Colt Evo -Rallisprint"

Tiimi on kilpailut kauden aikana rallisprint sm-sarjassa ja Kotamestarit rallisprint asfalttisarjassa. Kauden aikana rallisprint kilpailuja tulee yli 20 kpl, jotka sijaitsevat ympäri maan. Keväällä tiimin kalusto oli näytteillä Kuopion Kallaves’j näyttelyssä, Helsingin American Cars Showssa ja Turun Auto Show:ssa. Yhteensä näihin näyttelyihin tutustui noin 100 000 kiinnostunutta kävijää! Elokuussa käytiin vielä Rissala 07 Airshow:ssa joka oli suomen vuoden 2007 päälentonäytös, Coltti sopii kyllä loistavasti hävittäjien kanssa samaan näytökseen.

Autotehtaan eivät turhaan testaan uusia automalleja tuhansia kilometrejä ennen kuin asiakas näkee valmiin auton kaupassa. Valitettavasti pienellä yksityistiimillä ei ole autotehtaan teknillisiä eikä taloudellisia resursseja. Kehitystyötä on jatkunut koko kauden ajan. Voidaan sanoa, että jokaisen ajetun kilpailun välillä on tehty töitä todella rankasti (raskaasti), ajan ja taloudellisten resurssien puitteissa. Samalla kilpailuissa ei täytynyt pitää huoli, ettei kalusto kietoudu "testikaudella" tietä vierustavan männyn ympärille, joten myös sieltä on tulevaisuudessa sekunteja kaivettavissa.

partners


Asfalttisäädöt tai formula termein sanottuna auton balanssi oli aluksi pahasti hukassa ja säätöjen kanssa painittiin todella paljon. Auton alla kävi kolmenlaista iskunvaimennin tyyppiä, josta parhaaksi osoittautui kumma kyllä hinnallisesti edullisin. Kesäkuussa tehty takaiskunvaimennin koteloidenkorotus toi osaltaan helpotusta ongelmaan ja auton ajettavuus parani myös sorapinnalla.

Samalla autoon asennettiin sähköisesti ohjattu välijäähdyttäjän vesiruiskutus, joka pudotti moottorin lämpöjä jopa 15 astetta! Toukokuussa 2007 autoon saatiin eteen-taakse liikuteltava vaihteensiirto, joka onkin toiminut erittäin luotettavasti. Toisaalta myös kuitutyöt ovat tiimin hallussa sen verran paljon muottien, kuitumattojen ja aineiden kanssa on kauden aikana tunteja vietetty.

HUOM! Myynnissä Incar dvd 2007!

90 hv:n etuvedosta yli 500 hevosvoimaiseen nelivetoon
90 hevosvoimaisen etuvetoauton muuttaminen kilpailukykyiseksi yli 500 hevosvoiman superautoksi ei käy käden käänteessä. Jokaisen auton koosta, olipa se sitten iso tai pieni, on siitä määrätyissä olosuhteissa haittaa. Ominaisuuksia onkin jalostettava sellaiseksi, että auto sopii kaikkialle ja tämä taas syö aikaa ja resursseja.

Moottori ja voimansiirto periytyy tiimin edellisestä kilpurista Mitsubishi Lancerista. Tekniikkaa on tosin jalostettu edelleen. Säästimme tässä rutosti aikaa kun esim. moottoria ei tarvinnut kehittää tyhjästä. Käytämme erilaista moottorinohjausta ja turboa kuin edellisessä autossa, joiden turvin moottorista on saatu yli 500 hv tehot. Turbopuolella FIN-Turbo Oy on ollut erittäin tärkeässä roolissa!

Polttoaine autossa on autouheilun kattojärjestön FIA:n hyväksymää 6 euroa litra, jota kuluu kilpailussa ~ 1 litra / km. Rallisprint-säännöt kieltävät aktiivilukot (autoon luokitellut sallittu), joten Coltissa on lukkoina on mekaaniset lukot wrc-autojen tapaan.

Talvella havaittu takapään levottomuus on paljastui diffeissä (lukoissa) olevaksi ongelmaksi. Samalla myös vetopitoa on saatiin parannettua, toisaalta takapäähän tehtiin kesäkaudella myös jo edellä mainittuja rakenteellisia muutoksia. Paljon on osia kulunut ja tuhoutunut kauden aikana; vetoakseleita, säätöpenkissä voimansiirtoa, jäähdyttimiä, puskureita, periä, kardaani ja paljon muita pienempiä osia. Moottorin huoltoväli on noin 350 km ja muun tekniikan huoltoväli karrikoiden sanoen 3-100 km. Tämä rajoittaa testaamista tai siis on ainakin taloudellissti haasteellista.
 
 

 

Mitsubishi Colt Evo  
 
   Turbocharger mod by FIN-Turbo Oy
 
  
 
  
VIDEOITA
-Mitsubishi Colt Evo trailer
-Säätöpenkissä, Helmikuu
-Paltamo SM incar
-Saaremaa rallisprint incar
 

YHTEYSTIEDOT

1. kuljettaja: Mika Kosunen
puh. 044 - 076 0227

Tiedottaja: Seppo Vatanen
puh. 044 - 573 8559

 

Vauhti kiihtyy
Kauden ensimmäisissä kilpailuissa sm- tai asfalttisprint olimme ajallisesti niin kaukana, että eroa mitattiin kalenterilla. Kauden aikana kehitys on kulkenut eteenpäin ja sijoitus on vakiintunut kärkikymmenikön sisäpuolelle. Kohokohtiin luettaneen alkutalven Toivakan rallisprint, josta irtosi voitto ja Virossa stadiontyyppisellä pariradalla ajettu rallisprint kilpailun voitto. Toisaalta myös Riihimäellä ajettu Kotamestarit-sarjan osakilpailu oli mielialaa nostattava kun nimi löytyi ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalta kaksi.

Valitettavasti toisella ajokierroksella sattunut muutama ajovirhe sateen liukastamalla asfaltilla pudotti sijoitusta, kuten myös Vaalan pyörähdys olis saanut jäädä tulematta. Pääasia on kuitenkin ollut, että kehityskäyrä on kokoajan ollut nousujohteista. Ensimmäisen SM-kisan "suosta"; lähes 17 sekuntia kärkeen ja viimeiseen sm-kisan kolmanteen sijaan (3 sek voittajaan) välille mahtuu paljon hikeä, kyyneleitä, tuskaa ja seteleitä. Vaikka kausi on kaikin puoli ollut raskas, tulokseen pitäisi olla tyytyväinen. Auto on sentään rakennettu tyhjästä ja takana on vasta alle 400 km kilpailut ja testit mukaan lukien!

Uusimpana ja ehkä ulkopuoliselle näkyvimpänä muutoksena on Coltin raidevälin reilu levittäminen kahdeksalla sentillä. Kuulostaa yksinkertaisella kunnes alkaa miettimään mitä kaikkea muutos sisältää: kiinnityspisteistä, tukivarsia, ohjausvarret, vetoakselit, iskareiden yläpäitä, levikkeitä jne. Onneksi esim. veto-akseleiden tekoon helpotusta Aarne Mertaselta / AKE-Gears, josta tulee myös Coltin vaihteisto. Tässä vaiheessa on myös varmistunut, että tiimi tuo jotain uutta vuoden 2008 kilpapaikkakunnille!
 

Kausi 2008 mielessä
Auton heikkoudet ja vahvuudet alkaa olla tiimin tiedossa. Nyt katse suuntautuu vuoteen 2008 ja ruvetaan tarkastamaan kehityslistan seuraavia osa-alueita. Vuodelle 2008 on suunnitteilla kehitystä siihen kuuluisaan balanssiin ja moottoripuolella on tarkoitus kehittää toiminta-aluetta. Näillä ja monilla muilla pienemmillä muutoksilla on tarkoitus napsaista pois ero, joka tarvitaan palkintosijoitusten valtaamiseen. Tähän tarvitaan myös tulevaisuudessa yhteistyökumppanien panosta.

2008 digiajan myötä valtakunnalliseksi televisiokanavaksi muuttuva Urheilukanava lähettää rallisprintin SM-sarjan osakilpailut kaikkien ihailtaviksi. Näin kaikki pääsevät nauttimaan vauhdikkaista ajosuorituksista ja tiukoista kamppailuista! Jos kiinnostus heräsi, ota yhteyttä!