Slide 1
Internetissä vuodesta 2001!
Kosunen Racing on Mika Kosusen ympärillä toimiva yhteisö, joka perustettiin vuonna 2001. Periaatteena on, että kilpakumppania
autetaan aina tarvittaessa.
Slide 2
Mitsubishi Colt WRC' Evolution
Ainutlaatuinen 4WD, 550 hv, 800 Nm Mitsubishi Colt CZ3:n. Ainutlaatuinen kalusto kiinnostaa sekä Suomessa, että maailmalla. Lisää
Slide 3
Yhteistyössä on voimaa!
Ilman kumppaneita autourheilu on mahdotonta. Näyttävä kokonaisuus kiinnostaa sekä yleisöä, että medioita. Kysy kalustoa myös messuille ja tapahtumiin. Lisää >
Slide 4
Koostevideot kiinnostavat
Mielenkiintoiset kuvakulmat, vaihtuvat ideat, nopeus- ja vaihdenäytöt, savolainen huumori siivittää tunnettuja kisakoosteita.

Uutiset 2004

Iisalmi sprintistä yleiskilpailun voitto
(19.12.2004 klo 16:55)
Iisalmi (kuva videolta)Iisalmen sprint ajettiin viimevuotiseen tapaan lämpötilan olessa lähellä nollaan, jota säesti tihku- ja räntäsade. Matkaa lähdettiin varovaisesti ja autoon kilpailuvauhtiin tutustuminen mielessä, oltiinhan ensimmäistä kertaa liikkeellä 'kaikkien' tehojen turvin. Lisäjännitystä kilpailuun toi luokan kuusi (SS) nopeat kilpakumppanit; Pehkonen, Ketomaa ja Peltokangas. Tie oli lämpimien säiden pehmittämänä ns. heikolla hapella ja soraa oli näkyvillä heti ensimmäisten autojen jälkeen. Ensimmäisen kierroksen alku meni pumppaillessa, loppu yliyrittämiseksi ja keskivaiheilla nuoltiin sisäkurvin 'penkkoja' (ks. videolta kaapattu kuva).

Tulosluettelo kuitenkin osoitti, että kukaan ei ollut kiiruhtanut kovempaa eli yleiskilpailun nopein aika oli hallussa. Tosin vain 0,65 sekunnin erolla Jari Pehkoseen, jolla oli ollut myös ohjelmaa omiksi tarpeiksi. Toisella kierrokselle vaihdettiin vanhempaa rengasta, koska tienkunto alkoi olla todella heikko. Tämän lisäksi ongelmat kakkosvaihteen kanssa aiheuttivat ajoon ylimääräisiä kuvioita, joten ajanparantamisen saattoi unohtaa. Kilpailun kärjen osalta tilanne ei muutenkaan muuttunut kuin hieman ensimmäisestä kierroksesta. Lopputuloksena vuoden viimeisestä rallisprint kisasta yleiskisan voitto ajalla 1.45,31. Jari Pehkonen kaasutteli toiseksi (1.45,96), Eemeli Peltokangas oli kolmas (1.46,40) ja Jari Ketomaa neljäs. (tulokset)

Tiimin auton tunnistaa kilpailuissa vielä jonkin aikaa puna/valkoisesta värityksestä. Kilpailu pysyi hyvin aikataulussaan, josta pitää antaa suuri kiitos järjestäjälle. Tästä onkin hyvä aloittaa palkintokinkun syönti ja toivottaa kaikille erittäin hyvät Joulut ja vielä paremmat Uudet Vuodet!

Kilpakalustossa muutoksia, vuonna 2005 kilpaillaan ryhmässä A ja SS
(06.11.2004 klo 14:55)
Tiimin entinen N-ryhmäläinen on saanut uuden omistajan. Entisen auton tilalle talliin tuupattiin A-ryhmäläinen Mitsubishi, jolla on tarkoitus ajaa vuonna 2005 rallisprint kilpailut luokassa SS ja erinäisiä ralleja ryhmässä A. Vuoden 2005 kilpailukalenteri on pikkuhiljalleen muotoutumassa ja yhteistyökumppaneita etsitään. Vaikka vuosi 2004 on vielä kesken on syytä esittää kiitos kuluneesta kaudesta huoltomiehille, vuoden 2004 yhteistyökumppaneille ja tietysti reitin varrella olleille katsojille.

Vuorela automyynti sprint, Kuopio
(03.10.2004, klo 18:20)
mikaKuopiossa kaasuteltiin lauantain ratoksi asfalttisprint. Sijoituksista kamppailemaan paikalle saapui 63 kilpailijaa huoltojoukkoineen. Tosin kukaan ei tässä vaiheessa tiennyt mitä oli tulossa. Kilpailureitti oli sama kuin viime vuonna eli kilpailu ajettiin Toivalan teollisuusalueella. Asfalttikilpailu antoi hyvän syyn 'paistaa' renkaita lämmittimien alla. Kilpailussa ajettiin kurvailtiin kaksi ajokertaa, joista siis paras aika ratkaisi sijoituksen. Näin homma toimii teoriassa, ajanoton toimiessa.

Kilpailun voittoon (tästä voitaneen olla varma) ajoi täysin odotetusti Matti Santti, jonka 'B-ryhmäläinen' kilpuri MG Metro 6R4 on pelkästään tehopainosuhteeltaan joukosta täysin ylivoimainen. Muista sijoista ei voida olla ihan varmoja, koska ajanoton tarkkuus oli samaa luokkaa kuin venäläisten poliitikkojen lausuntojen paikkaansa pitävyys. Palkintojenjaossa pokaaleja luovutettiin kilpailijoiden toimesta, jopa takaisin järjestäjälle. Kilpailijoiden omien mittauksien mukaan oli tiedossa, että ajat eivät voi millään pitää paikkaansa.

pasiPasi Huttunen ajoi tiimin Mitsubishillä junioreissa. Ajollisesti hyvin, ajasta ei ed. mainituista syistä voi sanoa mitään. Mikan luokkavoitto merkitsi samalla lopullisissa rallisprintin Itä-Savon aluemestaruuspisteissä hopea sijaa. Tosin lasketaanko ko. kilpailun pisteet, sitten lopullisiin pisteisiin?! Vuoden 2004 aluemestaruus meni odotetusti Jari Pehkoselle. Onnittelut siitä Jarille, entäs ensi vuonna?

 

Mikenti SM-sprint Leppävirta.
(04.09.2004, klo 22:36)
LeppävirtaLeppävirran SM-sprint ajettiin perinteikkäällä huiman ylämäen sisältävällä reitillä. Säänhaltija oli järjestänyt kilpailupäiväksi yhden alkavan syksyn parhaista ilmoista, joten myös katsojat olivat löytäneet paikalle. Kuten myös kaikki Itä-suomen tuttavalliset ampijaiset, joita ei kai kukaan voinut olla huomaamatta. Lippupisteellä 11 nähtiin päivän useimmat auton selätykset, paikkahan on heti pitkän ylämäen alussa. Tiimin auto oli muutettu Tuusniemen sprintin SS-luokasta, N-ryhmän sääntöjen mukaiseksi.

Mikan kilpailu sujui varsin vaihtelevissa merkeissä. Ensimmäinen ajokerta toi yleiskilpailun kahdeksanneksi nopeimman (1.47,74) ajan ja luokan kaksi toiseksi nopeimman. Lisäksi taakse jäi muutama tehokkaampi menopeli ja yksi N-ryhmän Evo VII, joten varsin onnistunut avaus. Ajolinjatkin olivat suurimmaksi osaksi kohdallaan ks. kuva. Toisella lenkillä sitten alkoi tapahtua. Reitin alussa piikkilanka aita kävi Mitsubishin kimppuun ja juuri ennen maalia hyppäsi vielä vihainen heinäpaali ikävästi ajolinjalle.

hupsToisen kierroksen aika oli näiden(kin) tapahtumien jälkeen 1.47,61 eli 0,13 sekuntia parempi kuin ensimmäisen kierroksen aika! Kuvassa hienoiset kosmeettiset vauriot (toisen puolen). Sijoituksellisesti sijoitus pysyi ensimmäiseen kierrokseen nähden muuttumattomana. Tulokseen pitää olla tyytyväinen, varsinkin N-ryhmässä sijoitus oli yhden pykälän odotettua parempi. Samassa kilpailussa Jari Pehkonen varmisti sijoituksellaan vuoden 2004 rallisprintin aluemestaruuden, onneksi olkoon! [kuvagalleria]

Tuusniemen asfalttisprint: yleiskilpailun kolmas
(22.08.2004, klo 19:42)
TuusniemiTuusniemen sprintissä nähtiin Mitsubishi ensikertaa SS (Super Saloon) luokassa eli turbo sai ilmaa hieman isomman reiän kautta. Samalla testailtiin myös renkaanlämmittimiä. Kilpailu ajettiin puolipilvisessä säässä, suhteellisen pienen osallistujajoukon kesken. Yleiskilpailun voitti Jussi Kokkonen (1.14;55) ja toiseksi kaasutteli Jorma Telkinen (1.15;76). Ensimmäisen ajokierroksen jälkeen Mika oli yleiskilpailun kolmantena ajalla 1.17;74, toisella ajokerralla aika parani yli sekunnilla (1.16;18), joten lopullinen sijoitus oli myös yleiskilpailun kolmas.

Mikan aika riitti samalla luokan 6 (Ryhmä A, RC, SS, 4-veto, tilavuus vapaa) voittoon reilulla sekunnilla, joten siltä osin kilpailu sujui hienosti. Harri Korhonen ajoi luokan 6 toiseksi ja Arto Kallasaari sijoittui ko. luokan kolmanneksi. Parempaan(kin) olisi ollut mahdollisuuksia nimittäin jarrut eivät olleet enää ihan täysillä pelissä ja voimansiirrossakin tuntuu jostain luistavan. Tulosten ansiosta aluemestaruuspistetaulukko näyttää hieman paremmalta, tosin Jari Pehkonen taitaa kurvailla varmaan aluemestaruuteen. Tiimin huoltoporukoista Pasi Huttunen ajoi kilpailussa junioreiden kuudenneksi ajalla 1.21;13.

Jyväskylän asfalttisprint: luokkavoitto + rankkasade
(20.06.2004, klo 22:34)
JyväskyläJyväskylässä kurvailtuun asfalttisprinttiin oli kerääntynyt varsin maineikas joukko asfalttispesialisteja, joten kalusto oli varsin näyttävää ja tehokasta. Näin jo ennakkoon oli tiedossa, että ännäläisellä ei olisi mitään asiaa yleiskilpailun kärkisijoille. Ensimmäinen lenkki päästiin koko joukon osalta ajamaan kuivassa kelissä. Toisen lenkin osalta vain alkupää pääsi ajamaan kuivassa kelissä ja kun Mika starttasi lähtöviivalta oli taivas jo revennyt = ajan parantaminen oli täysin mahdotonta. Olisihan tuo ollut kiva päästä ajan parannusta yrittämään, mutta minkä sitä luonnon voimille voi.

vettä ripeksiiKilpailun johto katsoikin parhaaksi antaa lopuille kuskeille mahdollisuuden vaihtaa sadekelin pyörää alle, kun homma alkoi slickseillä käydä vaaralliseksi. Järjestäjältä täysin oikea ratkaisu. Taivaalta tuli nimittäin vettä välillä enemmän kuin ämpärissä saa kaatamalla pihalle. Vallinneesta olosuhteista saa jonkinlaisen kuva huoltoalueelta näpätystä kuvasta... Tiimin tuloksena: luokkavoitto ja alustamuutokset toimiviksi toteaminen.

Kouvolan rallisprint tarjosi 'vain' kokemuksia!
(13.06.2004, klo 22:04)
KouvolaEdellisen kerran Mitsubishia oli saanut kilpailuvauhtia metallipiikkisin kumipyörin varustettuna Maaliskuussa, lumisissa savolaismaisemissa. Odotettavissa oli, että myös kuski, kilpurin lisäksi saattaa hieman potea alkukangeutta! Kouvolassa odotti kesäauringon lisäksi n. 2.5 km pitkä, osin asfaltti ja osin sorapohjainen rallisprint rata. Alkuosa kurvaili teollisuusalueella ja sitä ympäröivillä asfalttiteillä ja loppulenkki pyöriteltiin rattia rallicross-radalla. Rengasvalinta tietenkin askarrutti kovasti. Ensimmäinen lenkki "pörryyteltiin" pitkällisen sormien pyörittelyn jälkeen sorapyörillä ja tietysti heti toinen mutka lipsahti hieman pussille.

Jatkoa oli tulossa pitkän kovavauhtisen asfalttimutkan jälkeisessä jarrutuksessa, jossa seurasi lisää yleisön viihdytys ohjelmaa. Eikö tässä vielä kaikki(lue loppureitilläkin tapahtui), he... No, tuloksena yleisen toiseksi nopein aika (2:01:00). Kierrosten välissä pyöriteltiin lisää sormia ja päätettiin vaihteeksi kokeilla alle slicksejä. Nyt alkuosa sujuikin kuin tanssi, kunnes soraosuudella oli hieman liukasta, lue: sora kyllä lensi mutta matka ei edennyt. Kaikki ei muutenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan eli vielä yksi pyörä puhkesi kokonaan, toinen oli maaliin saapuessa aivan käsitelty = riekaleina. Näin pudottiin lopullisissa tuloksissa yleiskilpailun sijalle viisi. Ps. Aika muuten parani toisella kierroksella n. 1,4 sekuntia (1,59,6) kilpakumppanit parantelivat aikojaan vielä enemmän...


Kiparin rallisprintistä tuloksena luokkavoitto

(28.03.2004, klo 20:23)
Kipari 2004Ensimmäinen lenkki meni lumipuurossa liukastellessa ja maalin jälkeen jostain kumman syystä lipsahti pysähtyminen stop-merkille kokonaan ohi. No, kaikkien ajat paranivat roimasti toisella kierroksella, joten ensimmäisen kierroksen ajalla ei sinällään olisi ollut merkitystä. Yleiskilpailun voitosta käytiin tiukka kamppailu. Lopulta voiton kuittasi Matti Santti vaivaisella 0,1 sekunnin erolla Jari Pehkoseen, kolmas oli Aki Keinänen. Mika rikkoi ryhmän kuusi eli Special Saloon rintaman N-ryhmäläisellä ollen yleiskilpailun neljäs, jääden vaivaiset 0,2 sekuntia A-ryhmän Mitsubishi Evo seiskaa kuskanneesta Aki Keinäsestä. Sprintin N-ryhmän voitto irtosi 4,4 sekunnin erolla Jari Puuruseen. [Tulokset] [Aluepisteet] kuva: Kimmo turpeinen


Tuusniemen aluerallissa toinen, N-ryhmän voitto.

(13.03.2004, klo 19:16)
Tuusniemi ralliEnnen Tuusniemen kilpailua etsittiin syitä aiemmin tapahtuneisiin ulosajoihin. Yksi syy löytyi etuperästä, auto oli ollut käytännössä kolmi- /kaksivetoinen! Samalla selvisi syy kylki edellä etenemiseen ja perän karkailuun. Kitkalevyt vaihtoon ja kas, kummaa saatiin nelivetoinen Mitsubishi. Lisäksi kilpailuaamuna tehtiin vielä muutoksia takapään säätöihin ja näillä eväillä lähdettiin sitten matkaan. Itse ralli ajettiin jopa edellistä viikonloppua upeammassa säässä.

N-ryhmän sisällä kilpailu loppui lähes ennen kuin ralli ehti kunnolla alkaakaan Jarno Repo ei tullut paikalle ja Jari Puurunen järjesti kartturilleen lumitöitä heti ensimmäisellä erikoiskokeella. Viimeistään tämän jälkeen oli selvää, että ajettiin pelkästään yleiskilpailun toisesta sijasta. Jari Pehkonen pujottelee savon teitä A-ryhmäläisellä sellaista vauhtia, että siihen vauhtiin ei ole muilla mitään sanottavaa. EK1 ja EK 2 sujuivat ilman ongelmia. Kun autokin eteni enemmän keula kuin perä edellä, näytti kilvanajo taas luistavan. Ilman kolmannen erikoiskokeen uskomatonta penkkojen 'välissä' tapahtunutta 360 asteista kovavauhtista pyörähdystä lukuun ottamatta ralli sujui ongelmitta! Renkaina alla oli jo aikaisemmin käytettyä pyörää, jonka pito kuitenkin oli kohtalainen. Muutamia sekunteja loppuajasta olisi uusilla pyörillä ehkä lähtenyt, ei enempää. Tuloksena yleiskilpailun toinen sija ja N-ryhmän voitto. Yleiskilpailun voiton vei odotetusti ison A-ryhmän kalustolla kilpaileva Jari Pehkonen. [Tulokset]

Platina-ralli Sonkajärvellä...
(06.03.2004, klo 19:13)
SonkajärviSonkajärvellä kilpailtiin aurinkoisessa kevätsäässä. Ralli kuului myös nuorten SM-sarjan osakilpailuihin, joten yleisen luokan lähtönumerot olivat normaalia suuremmat. Tiimin auton kyljessä komeili numero 63 eli aivan neitseellisen kuntoista tietä ei ollut odotettavissa. Maisemat olivat kuin postikortista ja korkeuseroja varmasti kaikille riittävästi. Itse yleisen luokan kilpailuissa kävikin sitten melkoinen kato. Kilpailijoita putosi pois tasaiseen tahtiin ja keskeyttämisen kaikki mahdolliset syytkin saatiin todennäköisesti kasaan. Tiimin kisa oli tiivistettynä tällainen: EK1 ykköstä, pakkia, EK2 ykköstä, pakkia, EK3 ok, EK4 ok, EK5 sukellus lumeen. Game Over... [kuvakooste]

Lumihanki kutsui Iisalmessa
(28.02.2004, klo 19:31)
EK1 nopein, EK2 neljäs, EK3 toinen, jonka jälkeen kokonaistilanteessa neljäntenä 3,5 sekuntia kärkipaikasta. Tiimille alusta asti varsin vaihderikas ralli Iisalmessa päättyi harmittomaan lipsahdukseen erikoiskokeella neljä. Ystävällisinä miehinä tunnettu kilpailijaparimme eivät millään voineet ohittaa ko. paikassa ollutta saman seuran miestä ja parkkeerasivat Mitsun lumipenkkaan sen verran syvälle, että sitä ei sieltä kolmen miehen voimin ylös ponnistettu. Lähistöllä olleille katsojille varmaan mielenkiintoista katsottavaa... Näin ralli seurattiin loppuu lumipenkalla voileipiä syöden. Se on siinä!

Suonenjoen sprintissä luokkavoitto
(21.02.2004, klo 17:56)
Suonenjoki sprintEnnen kilpailupaikalle tuloa ei ollut vielä aivan varmaa ajetaanko N- vai A-ryhmässä. Oltiin varauduttu ajamaan myös A-ryhmässä 34 mm kuristimella, jos luokat N- A- SS yhdistetään. N-ryhmään oli tullut jälki-ilmoittautuneita ja järjestäjä päätti ajattaa myös N-ryhmän, joten 32 mm N-ryhmän kuristin ruuvattiin paikalleen. Ensimmäisellä kierroksella tapahtui ja sen voi huomata keulan lumimäärästä eli reitillä oli tehty myös lumiauran töitä ja aika (1.50;24) oli sen mukainen.

No, hups! Reitillä tuntui olevan todella liukasta ja samaa mieltä olivat muutkin kuljettajat. Toisella kierroksella aika parani roimasti paranneen pidon avustamana. Tosin taas jäi hieman jossiteltavaa kun reitin lopussa ollut ns. takavinkkeli meni aivan käsille. Tämän jälkeen ennen maalia olleessa shikaanissa jäi lumipenkkaa vielä pala etupuskuria, ajovalo ja vilkku. Toisen kierroksen aika (1.47;16) oikeutti N-ryhmän voittoon ja yleiskilpailun neljänteen sijaan. Uusi moottori tuntuu siis pelaavan mainiosti. Kilpailu vietiin läpi plussa kelissä. Tie kesti mainiosti ei valittamista senkään puolesta. Lisäksi vietiin läpi nopeassa tahdissa ilman pitempiä taukoja. Tästä suuri kiitos järjestäjälle! [Tulokset] [Aluepisteet]

Auto kirjaimellisesti tulille nilsiässä!
(10.01.2004, klo 19:36)
Mikan ja Timon aluepisteiden metsästys alkoi tulisesti kun meno loppui jo ek1:llä muutaman kilometrin ajon jälkeen kun tulimeri pääsi Mitsubishin moottoritilassa valloilleen ja liekit loimusivat ulos kaikista mahdollisista aukoista. Onneksi sammutusjärjestelmä pelasi ja tulipalo saatiin sammumaan. Epävirallisten kellotusten mukaan keskeytyshetkellä oltiin ryhmän kärjen kanssa aivan samoilla sekunneilla eli tulostakin olisi ollut tulossa(jos)...

Tämä ilmeisesti kuuluu sarjaan näyttävät keskeyttämiset rallissa! Ulkopuolisilta vahingoilta onneksi vältyttiin ja moottoritilan todelliset vahingot paljastuivat seuraavan päivän tarkemmissa tutkimuksissa. Moottorin kyljestä löytyi reikä eli moottori oli sanonut sopimuksensa irti. Moottoriöljy pääsi öljypääsi kuumalle turbolle + pakosarjan päälle ja liekkimeri sai räjähdysmäisen alkunsa. Nyt on siis etsinnässä ehjä Mitsubishin moottori....

Nilsiässä alueralli 10.1.2004
(02.01.200, klo 12:07)
Mikan seuraavana kilpailuna on edessä Nilsiässä yksipäiväinen nuotitettava, kolmen erikoiskokeen (n.32 km) mittainen alueralli, joka ajetaan tammikuun 10. päivä. Reitti nuotitetaan aamulla ja itse kilpailu kaasutellaan iltapäivällä. Erittäin mielenkiintoinen kokeilu Nilsiän Urheiluautoilijoilta. Se kuinka hyvin homma toimii käytännössä selviää kunhan kisa on ajettu. Kilpailu käynnistää alue kolmen aluemestaruuskilpailut. Toivottavasti sitä ennen saadaan lisää lunta ja varsinkin kunnon pakkaskelejä tieuraa kovettamaan. Kilpailu on kerännyt sangen mielenkiintoisen osanottajajoukon, kuten oli odotettavissakin. Mika starttaa kisaan numerolla 20 ja vieressä istuu Saaremaa rallin tapaan Timo Väätäinen. Näyttää siltä, että molemmissa n/N-ryhmissä saadaan aikaan kunnon taistelu sijoituksista.

Vuoden 2004 pääpaino aluekisoissa
(30.12.2003, klo 11:07)
Hyvää Uutta VuottaVuosi 2003 oli täysin nelivetoisen niksien harjoittelua. Kausi oli itse asiassa värikäs, ulos-ajoilta vältyttiin, vaikka kauden kynnyksellä niitä osui kohdalla kaksin kappalein. Keskeytyksiä tuli teknisten vikojen vuoksi yksi, joten hiljaista oli tälläkin saralla. Alkukaudesta ajettiin muutama SM-ralli. Näissä menestys jäi tosin vaatimattomaksi, osin autossa olleen piilevän vian vuoksi, osin kuljettajan vähäisen nelivetokokemuksen takia. Loppukaudessa ajettiin Sprint-kilpailuja, joista neljä asfaltilla, joten kokemusta saatiin tältäkin saralta. Mukavimmat muistot jäi Suomen rajojen ulkopuolelta Eestistä, kansainvälisestä Saaremaa rallista. Tässä on myös hyvä kiittää vuoden 2003 yhteistyökumppaneita, huoltoporukkaa ja reitin varrella olleita katsojia.

Homma alkaa selvästi muuttua kansainväliseksi, ainakin tallissa kuuluista kommenteista päätellen: -"Tiimi ilmoittaa jättäytyvänsä vuoden 2004 MM-sarjan ulkopuolelle kustannussyistä." Lisäksi vuonna 2004 katsottiin SM-sarjaa järkevämmäksi lähteä rakentamaan kalenteria aluesarjoja painottavaksi. Pääpaino on rallin ja rallisprintin Itä-Suomen aluemestaruussarjoissa. Kilpailuja ajetaan ilman paineita ja ns. 'vapaamuotoisesti'. Yhteistyökumppaneita projektiin vuodelle 2004 mahtuu vielä mukaan, näkyvyys Itä-Suomessa on ainakin taattu. Kilpaileminen jatkuu Mitsubishillä, ison N-ryhmän kalustolla. Rallin Itä-Suomen aluemestaruussarja pärähtää käyntiin Nilsiässä 10.1.2004, joten aikaa kinkun sulatteluun ei jää paljon. Lopullinen vuoden 2004 kilpailukalenteri on vasta muotoutumassa, mutta eiköhän sekin valmistu lähiaikoina.