Slide 1
Internetissä vuodesta 2001!
Kosunen Racing on Mika Kosusen ympärillä toimiva yhteisö, joka perustettiin vuonna 2001. Periaatteena on, että kilpakumppania
autetaan aina tarvittaessa.
Slide 2
Mitsubishi Colt WRC' Evolution
Ainutlaatuinen 4WD, 550 hv, 800 Nm Mitsubishi Colt CZ3:n. Ainutlaatuinen kalusto kiinnostaa sekä Suomessa, että maailmalla. Lisää >
Slide 3
Yhteistyössä on voimaa!
Ilman kumppaneita autourheilu on mahdotonta. Näyttävä kokonaisuus kiinnostaa sekä yleisöä, että medioita. Kysy kalustoa myös messuille ja tapahtumiin. Lisää >
Slide 4
Koostevideot kiinnostavat
Mielenkiintoiset kuvakulmat, vaihtuvat ideat, nopeus- ja vaihdenäytöt, savolainen huumori siivittää tunnettuja kisakoosteita.
Slide 5
Skoda Felicia, 1400 Trophy
1400 Trophy luokan Skoda Mini'Kit Felicia.
2wd, +100 hv, 6-vaihteinen suorakytkentä, tasauspyörästön lukko ym. Lisää >

Mika Kosusen kalusto on nelivetoluokan erikoisin menopeli
PÄIVITETTY 23.06.2011 - Kosunen RacIng

"Le point fort de cette Mitsubishi Colt CZ3 EVO, réside dans la préparation du moteur et de sa mécanique 4×4″ Näin asia ilmaistiin Ranskalaisessa mediassa 2007. Kun savolainen tekee niin sitä hämmästellään ulkomaita myöten. Näin on käynyt myös Kosusen Coltin kohdalla. Parhaana esimerkki lienee Englannissa ilmestynyt 6-sivun esittely kalustosta. Tällaistä näkyvyyttä on hankala ostaa. Tuskin aiemmin Suomalaista rallisprint kalustoa on esitelty ulkomailla niin laajasti. Aika monta juttua on sekä lehdissä, että muissa medioissa nähty myös tämän jälkeen. Nettisivuilla vierailee vuosittain ihmisiä yli sadasta maasta!

Kilpurin "vertailumallina" toimivat Colt CZ/CZT ja rinnakkaismalli Colt Version R. Tiimin Mitsubishi Colt CZ3 tuli tehtaalta etuvetoisena, 1.3-litran 90 hevosvoiman moottorilla varustettuna. Tälläinen ei rakentelijana tunnetulle savolaiselle kelvannut vaan auto purettiin viimeistä mutteria myöten ja alkoi Mitsubishi Lancer EVO:n tekniikan istuttaminen koriin.

Mitsubishi Colt Evo - korityöt Itseasiassa kaikki alkoi vuoden 2006 aprillipilasta. Seuraavalla viikolla oltiin paikallisella Mitsubishi liikkeellä mittanauhan kanssa. Kyllä siinä savolainen automyyjä varmaan ihmetteli, että nyt on viimeisen päälle hulluja asiakkaita liikenteessä kun mittaavat kaiken konehuone mukaanlukien! Tästä pari viikkoa lisää ja aihio seisoi jo pihassa. Mitsubishi Coltin raakakorina toimi 1500 km ajettu ja Saksassa paikallisen sankarin keulakolaroima menopeli. Melkoisen uusi auto oli saanut pienen pusun etunurkkaan. Autosta oli hajonneet: etupuskuri, etuvalot, konepelti ja turvatyynyt. Saksassa auton hinta romahtaa kun turvatyynyt ovat lauenneet, joten aihion lähti yllättävän edullisesti.

"- Nykyään kaikki ajaa näillä tylsillä Lancereilla.
Coltin tyyppisillä rakennelmilla yleisä houkutellaan kilpailuihin! "

Etuvedosta nelivetoon
Mitsubishi Colt Evo - korityöt Kuinka etuvetoisesta 1,3-litraisesta 90 hevosvoiman kauppakassista sitten saadaan nelivetoinen 550 hevosvoimainen kilpuri? Puhtaalla työllä! Aktiivisia työtunteja kertyi aloituksesta ensimmäiseen kilpailuun noin 1500 h. Tämän jälkeen tunteja on mennyt varmaan vielä triplamäärä, aikaa, hikeä ja kyyneleitä säästämättä. Lasikuitu ja muottihommat tuli opeteltua siinä ohessa. Sisustasta löytyy myös pieni ripaus hiilikuitua. Ohjaamon sähkätäissä avusti Artec Powerin Saku Jauhiainen. Tuulilasi on alkuperäinen ja muuta ikkunat polykarbonaattia. Coltin kori on suurlujuusterästä, joka omalta osaltaan sekä helpotti ja vaikeutti koritäitä. Ilman vahvistuksia ja lisäpainoja mieleenkiinnosta punnittu versio taisi painaa 1190 kg.

Mitsubishi Colt Evo - korityötTurvallisuus ja lujuus näkökohdat huomioiden kaikki ovien ja luukkujen aukot vahvike hitsattiin, vaikka tästä hiukan ylimääräistä painoa kertyikin. Mitsubishi Colt CZ3:n erikoisuus on, että tuulilasin etulinja on samassa tasossa etuakselin kanssa. A-pilari ja McPhersonin torni ovat tavallaan yhdessä. Tämä vaikuttaa etukaaren muotoiluun, joka on täysin erilainen kuin yleisesti (AKK:n luvalla). Ensimmäinen vuoden 2007 versio perustui täysin Lancer Evo IV (4):n tekniikkaan, joka siirrettiin ripustuksineen, perineen, kiinnityksineen, apurunkoineen ja alustageometrineen Coltin koriin.

Omasta osiostaan selviää, että nykyinen versio eroaa Lancerin alustasta täydellisesti esim. kesällä 2007 autoa levennettiin roimasti eli noin 8 senttiä. Raideleveyden puolesta kalusto on siis nykyisin WRC-autoja vastaavissa mitoissa.

Lyhyt akseliväli?
Mitsubishi Colt Evo - mittavertailuSamalla voidaan korjata väite, että autossa on niin lyhyt akseliväli, ettei sillä voi pärjätä. Nimittäin akseliväli esim. Mitsubishi Lancer Evo 6:ssa 2510 mm, uudessa Fiesta WRC:ssä 2489 mm, Citräen DS3 WRC:ssä 2461 mm ja Coltiaisessa 2520 mm. Viime vuosien suuntauksena näyttääkin olevan "ylipitkistä" akseliväleistä lyhyempiin siirtyminen.

Auton suurin ongelma lienee korkeus, jonka takia myös painopiste nousee helposti ylös. Tätä voidaan hiukan tasapainoittaa sijoittamalla painoa alaosan rakenteisiin. Kaikki huollot (korinosat, moottori, perät, vaihteisto jne.) on pakko näillä resursseilla pakko tehdä itse.

"Kilpurin 550 hv on hiukan enemmän kuin siviilimallin 90 hevosvoimaa "

Moottori
Mitsubishi Colt Evo - moottoriAuton moottori on lähtöisin Mitsubishi Evo Lancerista ja käytännössä lähes kokonaan tiimin omaa käsialaa. Turbopuolella suurena apuna on ollut Fin-Turbo Oy yritys. Harvalla on tiloistaan sisäovi turboalan ammattilaiseen. Coltiaisen kierroslukumittari yltää 180 000 r/min eli autossa on myös kiinni moottorinsäätöjen / mittausten yhteydessä käytettävä turbon kierroslukumittari. Mittarilla on saatu paljon hyödyllistä tietoa. Fin-turbo Oy:n kanssa on tehty paljon yhteistä kehitystä, josta ovat myös hyötyneet todella useat muut rallisprintin ja rallicrossin Div1 luokan kilpailijat. Coltin turboahdettu nelisylinterinen voimanlähde on varustettu sääntömääräisellä 45-millin kuristimella. Moottorinohjauksessa huolehtii Motecin boksi.

Mitsubishi Colt Evo - moottori ... Kaikki seuraavat arvot FIA kisabensalla joskus v2007-2010.
Parhaillaan moottorista on testeissä lipsahtunut pihalle 565 hevosvoimaa. Tällöinkin kyseessä oli uuden moottorin ns. testiveto, eikä mikään maksimitehon yritys. HUOM! Todellisia maksimilukemia ei ole koskaan mitattu tai käytetty kilpailussa. Suurin ahtopaine millä moottoria on testattu pyörii 1,7-1,8 baarissa.

Tiedossa on, että osa kilpakumppaneista vetelee jopa 2 baarin ahtopaineilla. 1,3 baarin paineilla ns. asfalttikisojen ahtimella on penkitetty 495 hv. Moottorissa kampiakseli, imukotelo (oli 2011), ahtoputkisto välijäähdyttimineen on edelleen vakiokunnossa eli siviiliautosta.

Mitsubishi Colt Evo - DynotestausSäätötyöt tiimille vuodesta 2001 hoitanu Asko Kosonen. Vertailun kannalta onkin tärkeää hoitaa säädöt/penkitykset samassa paikassa ja samalla henkilöllä. Asfalttikäytössä moottorin käyttöalue on 3700 ä 7500 r/min, joilloin maksimivääntö löytyy 4000 kierroksessa. Rajoitin tarttuu peliin jo 7500 kierroksessa, jolla on haettu luotettavuutta.Mikäli kauden aikana ei ole mitään ongelmia niin koneella ajaa yli 1000 km, jonka jälkeen laakerit ja männät kannattaa uusia. Ensimmäisellä koneella ajettiin noin puolitoista kautta kunnes männäntappi murtui. Tämän jälkeen sinne vaihdettiin vahvemmat komponentit.

Palokaasut poistuvat 3,5 tuumaisen "rännin" kautta. Äänenvaimentimia löytyy tasan yksi kappale. Polttoainetta syheröisellä sprinttipätkällä paukuttaessa kuluu saman verran kuin Saksalaisella panssarivaunulla. Sora- / talvikäyttöön tarkoitetulla turboahtimella on pyöräytetty lukemat 514 hv/790 Nm, jolloin maksivääntö oli 3500 kierroksessa. Kyseisellä turboahtimella on 1,3 bar ahtopaineella löytyi 475 hv (5800 r/min) ja 660 Nm (3200 r/min). Tällä ahtimella ajoalue pyörii 3000 ä 7000 kierrosten välissä ja +600 Nm vääntö on käytössä jo 2800 r/min tuntumassa...

Lähtäjärjestelmä
Mitsubishi Colt Evo - OhjaamoEi ole... tai vuonna 2007 kokeiltiin, mutta lukuisien lähtöviivalle sammumisten ja muiden ongelmien jälkeen järjestelmästä luovuttiin. Samojen ongelmien kanssa on paininut muutamaan otteeseen myös Tomi Hallia. Muutama tärkeä sekunninkymmenys lähdössä voi tulla takkiin kun kaikki on kuljettajan jaloissa ja käsissä. Vuosien 2008-2010 0-100 km/h asfalttistartit ovat olleet 3,3-3,7 sek sisällä. Heittoa tulee asfaltinpinnan (likaisuuden) ja vaihtokohtien mukana.

Tärkeintä on saada pidettyö kierrokset tasaisesti optimaalisella alueella, joka asfaltilla näyttää olevan 5200 - 5500 kierroksen seutuvilla. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että talvikisassa piikkipyörillä on nykäisty 4,6 sek 0-100 km/h kisalähtä.Toimivasta lähtöjärjestelmästä olisi varsinkin asfaltilla hyötyä, siitä ei päästä mihinkään. Kerätyistä tiedosta on todettu, että kuski kyllä tuntee jopa 0,1 sekunnin erot siitä onnistuiko vai epäonnistuiko lähtö!

"Suorakytkentävaihteisto ja WRC-tyyppiset ripustukset"

Voimansiirto
Mitsubishi Colt Evo -  vaihteensiirtoSuorakytkentälaatikon osat ovat Kajaanilaisen Aarni Mertasen (Ake-Gears Oy) käsialaa. Vaihdekeppi toimii eteen - taakse periaatteella, vaikka itse vaihteisto on edelleen ns. H-kaavioinen. Tämä vaihtoehto sopii ns. persaukiselle. "- Voi olla jopa hitaampi vaihtaessa, mutta dog-ringejä eli kytkentäkehiä menee kauden aikana vähemmän kun niitä ei itse pääse vaihtaessa rusikoimaan." Autolla ehti vuoden 2009 Lapinlahden SM-kilpailussa kelata mittariin 191 km/h, tosin välitykset olisivat tuolloin loppuneet vasta 230 km/h kohdalla! Kesäkaudelle 2010 saatiin hieman erilaisilla isompien vaihteiden välityksillä varustettu vaihteisto, joka on myös toiminut hyvin ja odotetusti. 1-2 vaihteilla on hyvä hipaista kytkintä ja suuremmat vaihteet voi varsinkin asfaltilla (pyörillä/vaihteistoissa "ei" nopeuseroa) vedellä raakana sisään. Moottorinohjaus hoitaa sytytyksen katkaisun vaihtojen ajaksi.

Mitsubishi Colt Evo - eturipustusTakaperä on lukkoineen -04 WRC-Fordin kopio ja myös takanavat ovat Fordista. Ripustuksien puolella ollaan oikean kilpa-auton tasollaä eli ripustukset ovat kuulaniveliin perustuva wrc-tyyppinen putkihässäkkä. Toisinsanoen alustasta ei löydy enää yhtään kumipuslaa vaan kaikki on korvattu kuulanivelin. Etupään muutokset kattavat etukelkan, tukivarret, navat, iskunvaimentajat, vakaajan, vetoakselit jne... Etupään pyöränlaakerit ja navat löytyvät Audin varaosamyymälästä. Painoa keulalta katosi Lancer Evon osiin nähden noin 20 kiloa. Samalla Mitsubishi Lancer Evo IV/V:n alustageometrian "bump steering" eli aurauksen muutokset pyörän ulos- ja sisäänjouston yhteydessä on saatiin minimoitua. Samalla kertaa tuulilasinpyyhin vivustosta hävisi tavaraa = painoa ja lasia huitoo enää yksi pyyhin.

Mitsubishi Colt Evo - ripustus 2010Molemmissa päissä on säädettävät veitsivakaajat, joista on hyötyä esim. sään vaihtuessa auringonpaisteesta vesisateeseen. Visko on ns. kulutustavaraa ja melkoinen menoerä. Vaihto/huoltoväli on 20 kisaa ja pelkkien asfalttikisojen kohdalla ehkä kauden kisat kilpailut. Toisinaan viskolukon apuna on käytetty levylukkoa. Jarrusatulat autossa ovat AP-Racing tavaraa. Edestä ja takaa löytyy siviiliauton jarrulevyt, jotka on sovitettu sorvaamalla AP:n keskiöihin. Kustannukset reilu 200 euroa sarja. Jarrupalamerkkinä toimii Carbone Lorraine eli merkki mitä nykyiset WRC-tiimit käyttävät. Vetoakselit ovat Virolaisten käsialaa ja ainakaan vielä ei ole yhtään saatu rikki.

Yleistä renkaista
Renkaita tälläinen auto "syö" aivan järkyttävästi. Piikkirenkaat säilyvät kunnollisena noin 12 km. Toisaalta yhdessä soralle kuluneessa startissa piikkipyörät saa tuhottua, puhumattakaan kun reitillä on sora näkyvillä. Sorapyörät pysyvät hyväkuntoisina 10 - 20 km. Asfalttislickseillä ajaa jopa pari vuotta! Sanomattakin on selvää, että talvitestejä ei paljon ajella. Tulevaisuus on asfaltilla....

Mitsubishi Colt Evo - dynotestausKehitystyö ja ongelmat
WRC-tallit ajavat uudella autolla tuhansia kilometrejä testejä jo ennen varsinaista kilpakäyttöä. +500 hv rallisprint nelikon testaaminen on helppoa ja hankalaa. Laskennallisesti jokainen ajettu kilometri maksaa 60 - 100 euroa. Tästä voi tyhmempikin käsittää, että ei ole mitään mahdollisuuksia ajaa testiä niin paljon kuin pitäisi! Testit ajetaankin käytännässä kilpailuissa, joka on hidasta ja suunta ei aina ole välttämättä oikea. Välillä pääsee vähemmällä mutta kun kulut jaetaan pidemmälle ajanjaksolle niin päästään siihen, että yhden kilpailun ajaminen maksaa noin 1000 euroa. Kun ko. automallia ei vielä muilla ole niin mennään useimmiten ns. perse edellä puuhun ja tullaan pää edellä alas.

"- Joskus unelmien toteutuminen on rankkaa, mutta vastoinkäymiset voivat
sisältää myös tärkeän opetuksen. Tarjolla paikka ammattitaitoisella tekniikkagurulle!"

Mitsubishi Colt Evo -  Alustatestit 2008Kaluston ongelmat alkavat kuivalla asfaltilla kun pitoa on riittävästi. Tällöin auto alkaa hyppiä ja loikkia aivan holtittomasti, jolloin hyvän ajan tekeminen on täysin mahdotonta kun menoa joutuu sitomaan jarrulla. Samalla jarrut saa keitettyä ja ympyrä on valmis. Sadekelillä (liukkaalla asfaltilla) auto on erittäin hyvä ajettava ja tällöin tulosta myös syntyy.

Mainitaan esimerkkinä, että vuosien 2007 - 2009 aikana alustaongelmiin on kokeiltu erilaisia lukkoja, öhlins, Ast, Proflex, Protrac iskunvaimentimia ja etu- ja takajousia 25 - 120 kilosten väliltä! Vuosien 2009/2010 aikana koko alustageometria laitettiin uusiksi, mutta ongelmasta ei ole päästy eroon. Tässä olisi jollekin firmalle referenssin tai lehdelle juttuprojektin paikka. Asiallisia yhdeydenottoja otetaan vastaan...

Kehityslistalla...
Mitsubishi Colt Evo - takaripustusKaudella 2011 käytettävän lyijyttömän 98-oktaanisen bensiinin vuoksi moottorista pitää rakentaa täysin uudenlainen konsepti. Ainakin lämpökuormat, turbo- ja moottorivauriot tulevat lisääntymään. Näillä mennään ja sovitaan, että sääntöjä ei sitten muutella kesken kauden (Muutettiin sitten jo ennen... ei hyvä!). Muuten tulee (tuli) taas turhia tuhansien eurojen muutoksia! Ainakin näin saadaan taas pieni harrastajajoukko vähenemään kasvaneiden kustannuksien vuoksi.

Autossa on edelleen vakio kojelauta, lämmitysjärjestelmineen, kanavineen ja puhaltimineen, takaluukku on peltiä jne. Pelkästään komposiittisella takaluukulla painoa saataisiin ylhäältä pois jopa 10 kiloa(?). Painojakaumaa ajatellen mahdollista hyötyä olisi etupään pohjapanssarin muuttamisesta metallisesta kevlariseksi (lue: myös kallista). Tämä tarjoaisi samalla mahdollisuuden vahvistaa auton alustarakenteita. Vuodeksi sekä etu- , että takapään geometriaan tehtiin hienosäätöä.

Mitsubishi Colt Evo - sisustaTämän lisäksi auto "kaipaa" todellista hyötyä tarjoavaa lintulautaa eli takasiipeä. Takasiivelle SS-säännöt määräävät kiinnikkeineen maksimimitoiksi: pit. 45 cm, lev. 136 cm, korkeus 29 cm. Lisäksi vakaajasiiven pitää sijaita auton etuprojektion ja yläprojektion sisällä. Edes kaikki WRC-autojen siivet eivät mene näihin mittoihin, joten tämä(kin) pitäisi tehdä ns. mittojen mukaan.

v2011-
Moottorin säästämiseksi jätimme jo vuonna 2011 SM-sarjan väliin ja keskittyimme asfalttikisoihin. Heinäkuussa 2011 etujarrut päivitettiin nykypäivään eli 330 mm läpimittaisiin levyihin. Tämä tietää, että minimi vannekoko on 17 tuumaa.

Uudesta ns. pumppubensamoottorista saatiin keväällä 2011 ns. jonkinlaiset teholukemat ja vaikka myllystä tulikin varsinainen vääntömoottori. Vääntölukemat järkyttivät sekä testaajaa, että tiimiä ja tämän vuoksi ahtopainetta piti laskea entisestään joten varsinainen huipputeho jäi "vaatimattomaksi, vain reilu 500hv ", koska muuten massiivinen vääntö olisi särkenyt voimansiirron metallisilpuksi. Silti myllyyn jäi käytettäväksi noin 800 Nm vääntölukemat! Yritetään keksiä vuodeksi 2013 uudet lääkkeet.

Rallisprint - Luokka 4 - Special Saloon
FIA tankkausjärjestelmätVuodesta 2011 alkaen nelivetokalusto ajaa luokassa neljä (4). Special Saloon säännöt määrittelevät, että auton tulee olla sarjavalmisteinen. Toisin sanoen sen ei tarvitse olla FIA:n luokittelema. Tämän säännön puitteissa esim. Colt CZ3/CZT:llä voidaan ajaa Special Saloon luokassa. Nelivetoisessa turboautossa vaaditaan imuilmankuristin, jonka mukaan myös minimipaino määräytyy eli 34 mm kuristimella 1230 kg tai 45 mm kuristimelle 1330 kg. Imuilman kuristimella rajoitetaan turbon saamaa ilmamäärää näin moottorista saatavaa tehoa. 34 mm kuristin rajaa moottorista saatavan tehon (max) FIA:n kilpabensalla noin 360 hv:aan ja 45 mm kuristin ~560 hevosvoimaan. Pumppubensalla näistä lukemista voidaan pudottaa noin 30 - 40 hevosvoimaa.

ps. Luokkaan tulijoille vinkiksi, että Suomen asfalttirallisprint radat/reitit vaativat näin painavassa autossa ratakohtaiset säädät. Kisapäivänä tehtävät paperityöt tuottavat taatusti tulosta seuraavina vuosina.

Loppusanat
Rivien välistä voinee lukea, että paljon osia ei varaosaliikkeen löydy vaan ne on tehtävä. Toivottavasti tämä edes hieman selvensi kaluston historiaa ja tekniikkaa ulkopuolisille. Helppo homma ja saa yrittää perässä...

Teksti: Kosunen Racing
tiedotus